Dnes Prague Edition

A nebesa se smilovala. Bravo, Hossa!

-

Narodili se a vyrostli v Českoslove­nsku. Proslavili se v NHL. Kdo mezi nimi nejvíc vynikl? Jaromír Jágr. Dominik Hašek. Peter Šťastný. A ano, jistě: Hossa. Marián Hossa.

Povznášejí­cí nával nadšení, hřmotný aplaus diváků, dojemně vřelá blahopřání od spoluhráčů. Slovenské křídlo Chicago Blackhawks dalo v základní části NHL gól číslo 500, což předtím v téměř staleté historii ligy zvládlo jen 43 mužů.

Byla to zasloužená odměna pro chlapa z trenčínské­ho hokejového klanu, poctivce od kosti a znamenitéh­o střelce, jenž se mezi mantinely vlastně nechová jako ryzí kanonýr. „Je to fantastick­ý počin v Mariánově úžasné kariéře,“pravil na tiskovce chicagský kouč Joel Quennevill­e. „Nejlepší na jeho výkonech je vyrovnanos­t. Chová se jako profík každý den, maká v každém utkání, skvěle útočí, zodpovědně brání.“

Z odchovanců českoslove­nské hokejové školy se k pětistovce propálil jako teprve třetí borec po Jágrovi a Petrovi Bondrovi. Kdo chce, může si připočítat Stana Mikitu, rodáka ze slovenskýc­h Sokolčí, jenž však od osmi let žil v Kanadě.

Férový soupeř, báječný parťák a zdvořilý člověk Hossa jednou zamíří do Síně slávy. Třikrát získal Stanley Cup. Hvězdu bez manýr v NHL provází úcta.

Chvílemi se přitom mohlo zdát, že je prokletý. Ve vyrovnaném finále juniorskéh­o Memorial Cupu v květnu 1998 mu protivník Davis zranil koleno. Hossa sledoval prodloužen­í a bolest se v něm prala se vztekem a nervozitou. Portland i bez své klíčové Všestranný borec postavy zvítězil. Hossa se k bujaré oslavě na ledě mohl připojit jen díky spoluhráčů­m, kteří ho podpírali. V Ottawě se záhy stal kometou NHL. Vyčítali mu však, že vadne v nejdůležit­ějších chvílích, v play-off. V prvních 14 startech ve Stanley Cupu se trefil jen jednou. V březnu 2000 v partii s Torontem máchl po puku a jeho čepel zasáhla zadáka Berarda do tváře tak nešťastně, že oslepl na jedno oko. Hossa nehody litoval, Berard přijal jeho omluvu a nikdy jej ze zranění nevinil. Smůla jej provázela na mezinárodn­ích akcích. Za vlast nastoupil na osmi šampionáte­ch a třech olympiádác­h, jenže ani jednou nedosáhl na medaili. V letech 2008 a 2009 se probojoval do finále Stanley Cupu, snažil se vyvrátit odborníkům domněnku, že se ve vyřazovací­ch bitvách neumí prosadit. V dresu Pittsburgh­u zažil porážku od Detroitu, načež přestoupil právě do Red Wings, kde cítil větší šanci na pohár. A co čert nechtěl, v příští sérii o stříbrný poklad Detroit podlehl Pittsburgh­u. Fakta Nejlepší čeští a slovenští kanonýři v NHL

Jágr Eliáš Hejduk Holík

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia