Dnes Prague Edition

Chiesa a Hagi, zatím stíny slavných otců. I to je Fiorentina

-

Už to není tým nabitý hvězdami, tak jako před lety. Až se dnes večer v Liberci v rámci Evropské ligy ukážou fotbalisté italské Fiorentiny, nebudou vás oslňovat velká fotbalová jména. I když...

Dvě by se přece jenom na soupisce mužstva z Florencie našla: Federico Chiesa a Ianis Hagi. Synové slavných otců. Dva teenageři. Nositelé naděje. „Federico se jednou stane klubovou legendou,“předpovídá Paulo Sousa, portugalsk­ý trenér Fiorentiny, brzy 19letému pravému křídlu velkou budoucnost.

Pamatujete si jeho otce Enrica? Vyhlášený kanonýr Sampdorie Janov, Parmy či právě Fiorentiny je dobře známý i českým fanouškům. Stačí vzpomenout na Euro 1996 a druhý český zápas ve skupině. Nečekaná výhra 2:1 nad velkým favoritem z Itálie. Branky: Nedvěd (1:0), Chiesa (1:1), Bejbl (2:1).

Tenkrát ještě Federico nebyl na světě. Teď už ho srovnávají s tátou. „Bude hrát za reprezenta­ci jako jeho otec,“má jasno Sousa, sám bývalý vynikající záložník a dvojnásobn­ý vítěz Ligy mistrů. „Má můj respekt. Zapadá do týmu, má kvalitu, chce se učit. Může uspět na nejvyšší úrovni.“

Zatím Chiesa sbírá starty po minutách, ale debut měl v italské lize výjimečný: proti Juventusu nastoupil v základní sestavě.

K té má zatím daleko Ianis Hagi, syn legendární­ho Rumuna Georghe Hagiho, jemuž se přezdívalo „Karpatský Maradona“.

Muž s báječnou levačkou hrával Budoucí hvězdy za Real i Barcelonu, při angažmá v Galatasara­yi se pro turecké fanoušky stal absolutní ikonou.

V Istanbulu se taky před 18 lety narodil Ianis. „Je to lepší fotbalista, než jsem byl já,“prohlásil pyšný otec a rumunský fotbalista století.

Tím zároveň přehodil na syna, rovněž ofenzivníh­o záložníka či pravé křídlo, extrémní pozornost. A nejen tím. Už v 16 letech se Ianis stal nejmladším kapitánem v historii rumunské ligy. Pásku nosil v klubu Viitorul Constanta, který založil jeho otec a syna si vychoval v místní mládežnick­é akademii.

„Je jen na mně, abych uspěl. Jsem pořád na začátku své kariéry. A stále jsem jen tím synem Hagiho,“ví sám Ianis Hagi. „Táta a jeho kariéra mě inspirují.“

V létě ho koupila Fiorentina a Hagi sebevědomě prohlásil: „Na Serii A jsem připraven.“

Není to úplně pravda. Zatím se nedostal na hřiště, kope jen za juniorku a v Rumunsku už se spekuluje, že v zimě půjde na hostování do Dinama Bukurešť. „Dostane šanci zazářit,“říká však Sousa.

Jeho mužstvu se v italské lize letos příliš nedaří, je až čtrnácté. Jiné je to v Evropě, po remíze 0:0 v Soluni a domácí výhře 5:1 nad Karabachem vede „libereckou“skupinu. Klub, v němž před lety patřili k oporám i Češi Kubík, Řepka či Ujfaluši, kráčí za očekávaným postupem. V roce 2002 zkrachoval a začínal ve čtvrté lize, pak ho zasáhla korupční aféra. Ze všeho se dostal a loni se probojoval až do semifinále Evropské ligy. Také teď míří vysoko.

A to ještě slavní synové naplno nepředvedl­i všechny ofenzivní geny.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia