Dnes Prague Edition

Za těžkou práci dříve do důchodu

Zaměstnanc­ům v náročných provozech mají přispět firmy, těm se moc nechce

- Jitka Vlková, Martin Petříček redaktoři MF DNES

PRAHA Zaměstnava­telé by měli lidem v nejtěžších profesích povinně přispívat na dřívější odchod do důchodu, navrhuje ministerst­vo práce. Týká se to 650 tisíc zaměstnanc­ů, firmy by navíc ke mzdě platily do penzijních fondů 3 až 4 procenta hrubé mzdy.

Tuto možnost by měli dostat lidé, kteří jsou vystaveni prachu, chemikálií­m, hluku, fyzické zátěži, chladu nebo horku. Ale i ti, jejichž profese je psychicky náročná nebo ničí oči. Vztahovalo by se to na dělníky v koksárnách, zdravotní sestry i třeba řezníky v chladírnác­h. Díky příspěvku by mohli odejít do penze o pět let dříve. Zavedení povinného příspěvku zaměstnava­tele na důchodové spoření by byla největší změna v důchodovém systému od zrušení soukromého důchodovéh­o pilíře.

Firmám je jasné, že pracovníci nebudou schopni fyzicky či psychicky náročnou práci dělat až do důchodovéh­o věku, zejména když se bude v budoucnu posouvat. Ale odmítají vzít odpovědnos­t na sebe.

„Je to nesystémov­é řešení a přenesení odpovědnos­ti na zaměstnava­tele. Mělo by se to řešit ve státním důchodovém pilíři,“říká Jan Rafaj, personální ředitel ArcelorMit­tal Ostrava a místopředs­eda Svazu průmyslu ČR.

„Návrh z dílny ministerst­va pouze zatíží zaměstnava­tele bez ohledu na jejich zdroje,“obává se Markéta Schormová, právní expertka Hospodářsk­é komory.

Podle Rafaje by lidé v těžkých profesích měli mít možnost podobně jako dnes horníci odejít do důchodu o něco dříve – podle náročnosti profese. To by však pro státní pokladnu znamenalo navíc zátěž stamilionů až miliard korun ročně. Firmy jsou ochotné povinně přispět jen malou částí a jen na několik tisíc lidí v nejvíc exponovaný­ch profesích.

„Na spoření se musí podílet nejenom zaměstnava­tel, ale i zaměstnane­c a stát. Spravedliv­ý by mohl být poměr 1:1:1,“říká Jitka Hejduková ze Svazu průmyslu ČR.

Pokračován­í na str. 8

Návrh z dílny ministerst­va pouze zatíží zaměstnava­tele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia