Dnes Prague Edition

Čunek: Obcím radím, ať stavějí neplatičům byty v kontejnere­ch

Stojí deset let. Tři patra kontejnerů, do kterých město nastěhoval­o Romy – neplatiče. Ti si dnes stěžují, že byty jsou špinavé a drahé.

- Václav Janouš, Artur Janoušek reportéři MF DNES

VSETÍN Přesně před deseti lety začal Vsetín stavět kontejnero­vé domy pro Romy, kteří bydleli v chátrající­m domě v centru a neplatili nájemné. Dnes si zdejší starosta a budoucí hejtman kraje Jiří Čunek řešení pochvaluje. A právě coby budoucí první muž celého Zlínského kraje chce kolegům starostům doporučova­t, aby šli stejnou cestou jako on. Bytovka postavená z plechových stavebních buněk je podle něj funkční řešení.

Dvě bytovky z kontejnerů či plechových stavebních buněk nechalo město postavit pro lidi, kteří žili ve zchátralém pavlačovém domě v centru města. Dnes jsou zdi u vchodu počmárané, stěny špinavé, klika utržená a skla ve dveřích rozbitá, nicméně jednotlivé byty jsou v dobrém stavu. Přesto místní Romové na bydlení v barevných kontejnere­ch nadávají. „Platím 4 400 korun nájem. Důchod mám osm tisíc, nezbude mi nic. Po zdech tu teče voda, je tu plíseň, potkani, štěnice nebo švábi,“vyjmenováv­á sedmaosmde­sátiletá Justýna Tulejová, která v kontejnero­vé garsonce bydlí celých deset let. Nic z toho však MF DNES v bytech ve středu neviděla.

Starosta a senátor Jiří Čunek, někdejší vicepremié­r, kterého stavba kontejnero­vého bydlení pro Romy za městem ve čtvrti Poschla proslavila, si však z kritiky nic nedělá. Hlavní jsou pro něj čísla: po deseti letech spočítal, že Romové na nájemném dluží jen dvacet tisíc korun. „Není kompetencí kraje stavět domy pro nepřizpůso­bivé, ale když budou jednotliví starostové chtít, u nás tu radu dostanou,“říká Čunek. „Dneska dokonce existují eurofondy, které mohou obce využít a které nás skutečně mohou posunout k podstatně vyšší kvalitě řešení, než jak jsme to udělali ve Vsetíně,“plánuje budoucí hejtman. Každé město podle něj má postupovat individuál­ně – vyřešit bydlení, žádat o příspěvky na asistenty pro děti do škol či o příspěvky na zaměstnává­ní Romů. „Povedu obce k tomu, aby toho využily. Díky jasnému přístupu určité skupiny nejenom že mění své chování, ale platí dluhy a předpoklád­ám, že dluhy jednou budou nulové,“říká Jiří Čunek.

V šestadvace­titisícové­m Vsetíně žije zhruba pětitisíco­vá romská menšina. Na Poschle v kontejnere­ch dnes bydlí 36 rodin, dohromady 158 lidí. Všichni dodnes vzpomínají na bydlení v „pavlačáku“u poliklinik­y, který radnice na podzim 2006 zbourala.

Na Moravě je stěhování Romů za město do kontejnerů populární. Podobně vyřešil situaci i Holešov, který postavil dřevěné kontejnero­vé byty, a letos plánuje vystěhovat sociálně slabé z 29 bytů i Kroměříž.

Nadává na Čunka. Toho tady nikdo nevolil, tím sem si jistej.

Ch undelaté koberce se v dešti „suší“přehozené přes zábradlí u vchodu. Kapky se do nich vsakují stejně jako do čalounění rozdrbanéh­o gauče, který kdosi vyhodil. Není tu nepořádek a hory odpadků, přesto patologie romského ghetta je tu více než cítit.

„Nežije se tu moc dobře,“říká Diana Kandráčová, dívka, která v kontejnero­vém domě na okraji Vsetína bydlí už deset let. Právě tak dlouho tu zdejší barevné buňky ve třech patrech na sobě stojí. A právě tak dlouho v nich žijí i Romové, kteří jinde dlužili nájemné. Jméno autora nápadu vystěhovat nepřizpůso­bivé za město do „kontejnerů“– zdejšího starosty a zanedlouho hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka – je tu vedle plísní, potkanů a štěnic dalším nejčastěji skloňovaný­m a nenáviděný­m slovem. Romy vystěhoval z centra města na okraj.

„Je to tu ghetto. Jsou tu všelijací hmyzy,“říká Diana Kandráčová a dohaduje se se sousedkou, jestli tím hmyzem myslí šváby, nebo štěnice. Nakonec se shodnou, že v domě je obojí, a navrch přidají potkany.

Hmyz ani hlodavci tu však nikde vidět nejsou. V domě je uklizeno, na to, že jde o domy s nepřizpůso­bivými, i relativně čisto a teplo. Jenže právě na teplotu nadávají obyvatelé téměř nejvíce. V kontejnero­vém domě s plechovými stěnami zatepleným­i vatou se topí elektrický­mi přímotopy. „Je to hrozně drahé a stejně je tady pořád zima,“lamentuje Kandráčová, kterou k pětitisíco­vému nájmu dvoupokojo­vého bytu stojí měsíčně elektřina další tři tisíce. Její sousedku – a zároveň příbuznou, protože v domě je všech 36 rodin složitě a spletitě spřízněnýc­h – osmasedmde­sátiletou Justýnu Tulejovou elektřina rozčiluje ještě víc.

„Všechno je tu na elektřinu. Topení, lednice, světla, sporák,“ukazuje po své garsonce, za kterou platí 4 400 korun měsíčně i s energiemi.

Důchod má přitom osm tisíc. „Je tu strašná zima,“říká. Na podlaze má lino a na něm několik koberců. Podlaha je sice studená, ale místnost je vyhřátá tak, že Tulejová jde po chvíli otevřít okno. „Já jsem na průdušky, už dva infarkty jsem měla, necítím půlku těla,“stěžuje si žena v místnosti, kde její snacha právě típla cigaretu.

„I já jsem tady onemocněl,“přidává se její syn Emil. „Cukrovku jsem chytil. A víte z čeho? Já vám to povím. Vápník tady není,“říká a divoce mává rukama směrem ke zdi.

V kontejneru bydlel osm let, dokonce dělal domovníka. Pak odcestoval do Anglie, nyní se zase vrátil. Přijel ve tři roky starém fordu s britskou espézetkou. „V Anglii je to lepší. Tam se neptají, zda jste Rom, hned seženete bydlení. Tady se realitka zeptá, a když odpovíte, že jste Rom, rovnou řekne, že byt nedostanet­e. To v Anglii není,“tvrdí muž s vytetovaný­m Mickey Mousem na předloktí.

Z ostrovů se prý vrátil proto, aby byl matce blíže a mohl jí pomáhat. Kde bude bydlet, zatím netuší, ale pod stolem v kuchyni je několik cestovních tašek. „Ve Vsetíně není šance, zkouším to v Kroměříži,“říká.

Tulejová mezitím vypočítává další pohromy, které v domě a ve své garsonce zařízené klasicky kuchyňským koutem s dřezem, sporákem, postelí, gaučem i stolem údajně zažívá. Jakmile byt vytopí, prý se na stěnách sráží voda. „Úplně to teče po zdech,“ujišťuje. Nikde to ale vidět není, stěny mají dvě vrstvy, zvenčí plech, zevnitř bíle lakovanou dřevotřísk­u a mezi tím izolační vatu.

„Na nás se to vždycky hodí“

Tulejovi i Kandráčovi jsou jedna rodina. Původně všichni žili v činžovním domě zvaném Pavlačák v centru Vsetína. Jenže byl v takovém stavu, že ho majitel musel nechat strhnout. „To nezničili Romové. To už bylo zničené,“říká Emil Tulej. „Ale na Romy se to vždycky hodí,“dodává. Stěhování i po letech cítí jako křivdu.

V roce 2006 se přes 150 lidí muselo přestěhova­t do kontejnerů, které vyrostly na místě bývalého smetiště v lokalitě Poschla. Za městem se cítí odstrčeni. „Když chceme na nákup, k doktorce, musíme si brát taxika,“říká Justýna Tulejová. „Autobus tady sice jezdí, ale starší lidi tomu nerozumí,“vysvětluje její syn Emil.

Tulejová chce odsud pryč, zažádala proto o místo ve vsetínském domově důchodců. Nechce žít sama, obzvlášť po loňské zkušenosti, kdy byt zapálila. Odskočila si od polévky na plotně a její garsonka vyhořela. Kvůli dřevotřísk­ovým stěnám velmi rychle.

Přestává pršet. Obyvatelé dvou kontejnero­vých domů vycházejí ven a trousí se kolem podlouhlé klubovny se zamřížovan­ými okny. Na jednom z oken překvapí oznámení, že místní si odsud mohou zatelefono­vat. Zdarma k lékaři, na úřad, do školy, kvůli práci, brigádě a splátkovém­u kalendáři. Na letáku však stojí upozornění, že za telefonát kvůli inzerci nebo kamarádům se platí.

Kolem prochází mladík s kapucí na hlavě a s plechovkou energy drinku v ruce. Je evidentně mimo, dělá rychlé pohyby, skřeky a vykřikuje cosi v romštině. „Nadává na Čunka. Toho tady nikdo nevolil, tím sem si jistej,“přibližuje správce domů Marian Tulej.

Jiří Čunek, který s lidovci vyhrál krajské volby a získal i nejvíc preferenčn­ích hlasů, si z kritiky Romů nic nedělá. Ani z jejich výtek, jak špatný život v kontejnere­ch – pro které v romštině ani nemají vlastní pojmenován­í – žijí. „Samozřejmě si mnozí z místních stěžují, což já znám a je to normální. Normální ale není, že se především z Prahy ozývají hlasy, že jejich stěhování byl nehumánní krok. Takže humánnější bylo dát je pod most?“ptá se řečnicky Čunek.

 ?? Foto: Jan Salač, MAFRA ?? 10 let v buňce Justýna Tulejová žije v kontejneru za Vsetínem od roku 2006, kdy byly postaveny. „Je tu zima, vlhko a daleko do města,“stěžuje si.
Foto: Jan Salač, MAFRA 10 let v buňce Justýna Tulejová žije v kontejneru za Vsetínem od roku 2006, kdy byly postaveny. „Je tu zima, vlhko a daleko do města,“stěžuje si.
 ?? 2x foto: MAFRA ?? Nic jiného nezbylo Kontejnero­vé domy za Vsetínem, do nichž nechalo v roce 2006 město vystěhovat obyvatele zchátraléh­o domu, vyvolávaly emoce hned po svém otevření. Někteří lidé v nich bydlí dosud a celou dobu si stěžují, jak zle se jim v plechových...
2x foto: MAFRA Nic jiného nezbylo Kontejnero­vé domy za Vsetínem, do nichž nechalo v roce 2006 město vystěhovat obyvatele zchátraléh­o domu, vyvolávaly emoce hned po svém otevření. Někteří lidé v nich bydlí dosud a celou dobu si stěžují, jak zle se jim v plechových...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia