Dnes Prague Edition

Sparta: zlatá výhra z pouště

Fotbalisté Sparty v izraelské Beer Ševě nehráli dobře, přesto zvítězili 1:0

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES v Izraeli

Ubráníme se? Nebo nás rudé peklo pohltí a spálí? Fotbalová Sparta zvolila dvě možnosti, jak odehrát třetí zápas ve skupině Evropské ligy. Pár metrů od nekonečné Negevské pouště se nechala vystrašit izraelským mistrem z Beer Ševy a dlouho mohla být ráda, že byl stav 0:0. Zdálo se, že na víc nemá. Omyl. V 71. minutě se prosadil náhradník Pulkrab, který náramně trefil z voleje centr Dočkala a zajistil výhru 1:0. Beer Ševa inkasovala poprvé v soutěži: předtím její obranu nepřekonal Southampto­n ani Inter Milán. „Můj nejdůležit­ější gól. Jednoznačn­ě,“řekl Matěj Pulkrab.

Byl tak šokovaný, že ani nedoběhl k praporku a nenechal se od něj knokautova­t, což je jeho oblíbená oslava. Jen se ohlížel na asistenta rozhodčího, jestli nesignaliz­uje ofsajd. „Díval jsem se na něj, protože jsem tam byl úplně sám. To jsem nechápal,“povídal Pulkrab.

Dlouho se mu nedařilo. Prakticky každý míč zkazil a musel to žehlit sprintem do obrany. Ale všechno zakryla zlatá trefa, jediná střela sparťanů na branku v zápase!

Trenér Holoubek si mohl hlasivky vykřičet. S vyhrnutými rukávy u bílé košile stál vytrvale u autové čáry a udílel pokyny.

Pokyny, které nikdo neslyšel, protože nebylo slyšet vlastního slova. Vyprodáno. A decibely na plné pecky. Chorály bušily mezi tribunami tak ohnivě, až jste si hodinu před výkopem mysleli, jestli utkání nezačíná hned. Muži v jarmulkách vytahovali šály a zaníceně zpívali klubovou hymnu. Bubeníci jeli nonstop.

Zdálo se, že atmosféra sparťanům zavázala nohy. Podobně jako v Southampto­nu, kde z toho vznikl nicotný, ustrašený výkon a porážka 0:3.

Nažhavení domácí měli trvalou převahu, bojácného soupeře téměř nepouštěli na dostřel. Ve 21. minutě Hoban hlavičkova­l do břevna, za deset minut se rumunský záložník elegantně obtočil kolem sparťanský­ch stoperů a prudkou střelu musel u levé tyče vyrazit Koubek. To jen namátkou největší šance.

Kouč Holoubek se už po půlhodině rozhodl, že stáhne špatného Holzera, na levý kraj zálohy přesune nevýraznéh­o Václava Kadlece a do útoku vyšle mladého Pulkraba.

Stalo se tak o přestávce. Sparta díky výborné defenzivě mohla pořád doufat. Žila, oklepala se, po pauze se nepatrně zlepšila. Kadlecovi, posile za 73 milionů, ve velmi nadějné pozici odskočil míč.

On i jeho parťáci poctivě běhali, bojovali, víc nic. Jaký rozdíl oproti nadšenému výkonu z konce září, po němž doma přehráli 3:1 Inter Milán. Kromě kapitána Dočkala žádná přidaná hodnota. „Měli jsme štěstí, ale nemůžu říct, že jsme si to nezaslouži­li. Víte, nejsme ve stavu, kdy bychom mohli předvádět nějakou útočnou smršť,“hodnotil brankář Tomáš Koubek, včera bezchybný.

Beer Ševa předváděla naučené náběhy, kombinace v rychlosti, k tomu vášnivě fandící aréna, v níž to vřelo čím dál víc. Na druhé straně bylo v rohu v sektoru hostí jen 15 věrných fandů, kteří vážili cestu po vlastní ose z Česka. Ti mohli slavit.

Sparta nebyla lepší, zdaleka ne. Ale díky jedné povedené akci je po třech odehraných utkáních senzačně první ve skupině K.

Dostat se do čela po výkonu, jaký předvedla v Izraeli, to je majstrštyk podle Holoubka. Pod mladým koučem, který tým provizorně vede, mužstvo výsledkově šlape. A už v neděli čeká šlágr v Plzni. „Bude to stejně důležitý, ne-li důležitějš­í zápas než v Izraeli,“tuší Koubek.

 ??  ??
 ??  ?? V čele tabulky Po polovině základních skupin má Sparta (na fotce ve žlutém Matěj Pulkrab) ideální výchozí pozici, vede a ze zbývajícíc­h tří zápasů bude hrát dva doma. Foto: Reuters
V čele tabulky Po polovině základních skupin má Sparta (na fotce ve žlutém Matěj Pulkrab) ideální výchozí pozici, vede a ze zbývajícíc­h tří zápasů bude hrát dva doma. Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia