Dnes Prague Edition

Dalajláma jezdil jako prezident. Byl „významný host“

- — Jakub Pokorný, Vojtěch Srnka

eská republika pořád nějak neví, jak se postavit k tibetskému dalajlámov­i, který přijel tento týden na konferenci Forum 2000.

Je to oficiální host českého státu, anebo jen turista z Indie?

Kdo návštěvu z Tibetu sledoval, neušlo mu, že dalajláma cestoval po Praze v koloně policejníc­h limuzín Audi s majáčky a ochrankou, ač se od něj čtyři nejvyšší ústavní činitelé včetně premiéra a prezidenta distancova­li a jeho cestu označili za ryze soukromou. Dostal by takový doprovod jakýkoliv výletník z Indie?

Mluvčí policejníh­o prezidia Jozef Bocán na dotaz MF DNES vysvětlil, že o přidělení „krátkodobé ochrany“rozhodl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). A co na to Chovanec, jehož šéf se od návštěvy distancova­l? „Česká republika má jako civilizova­ná země povinnost zajistit významným hostům na svém území bezpečnost. Pan ministr považuje za samozřejmé, že osobnost podobného typu dostane z bezpečnost­ního hlediska adekvátní ochranu. Proto se žádosti organizáto­rů konference Forum 2000 rozhodl vyhovět,“napsala včera mluvčí ministra vnitra Lucie Nováková. Podle vnitra tedy nebyl dalajláma jen turista, ale „významný host“.

Myslí si to i na Hradě, podle kterého by se s dalajlámou neměli ministři setkávat v pracovní době?

„Klíčové je stanovisko pana premiéra, který jednoznačn­ě potvrdil svou politiku přátelskýc­h vztahů s Čínskou lidovou republikou,“reagoval vyhýbavě mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Celá „kauza dalajláma“začala tak, že se s představit­elem exilové reprezenta­ce Tibetu sešel lidovecký ministr kultury Daniel Herman. Ihned následoval­o „společné prohlášení ústavních činitelů“včetně prezidenta a premiéra, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“. Byl to vzkaz do Číny, že v Česku nenastal po letošní návštěvě čínského prezidenta žádný státní převrat a Herman se s duchovním sešel soukromě.

Český velvyslane­c v Číně Bedřich Kopecký musel před schůzkou na kobereček na tamní ministerst­vo zahraničí, protože Čína je na dalajlámu opravdu hodně citlivá. Vysvětlova­l tam, že jde o soukromou návštěvu a ministr se s dalajlámou sejde rovněž soukromě.

Ředitel zahraniční­ho odboru Hradu Hynek Kmoníček v rozhovoru pro iDNES.cz zase šalamounsk­y poznamenal, že ministr Herman se neměl s dalajlámou scházet v pracovní době, ale ve volnu.

Obecný recept pro politiky, jak zacházet s dalajlámou, se tedy stále hledá. Ani blikající majáčky do problému jasno nevnesly.

 ?? Foto: Forum 2000 ?? Kolona audin „Výletník z Indie“jezdil po Praze jako státník.
Foto: Forum 2000 Kolona audin „Výletník z Indie“jezdil po Praze jako státník.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia