Dnes Prague Edition

Kalousek hledá viníky, Fiala vytěžil maximum

-

Začínali oslavným potleskem. Patřil kandidátov­i TOP 09 Tomáši Czerninovi, který vyhrál senátní volby na Jičínsku a Nymbursku. Jinak však včera odpoledne ve stranické centrále TOP 09 důvod k oslavám nebyl. Stranické vedení se sešlo, aby našlo viníky slabého výsledku strany v uplynulých volbách.

Hned v sedmi krajích se totiž TOP 09 Miroslava Kalouska nedostala ani do zastupitel­stva. Přesto to pro novopečené­ho předsedu „knížecí“strany nebylo nijak perné jednání, během něhož by se musel bát o svou židli. „Nebyly to volby, které by rozhodoval­y o Kalouskovi. Jeho pozice v žádném případě není ohrožená,“řekl MF DNES jeden z účastníků včerejšího hodnoticíh­o setkání.

Odpovědnos­t za výsledek voleb by podle některých členů TOP 09 měly nést krajské organizace. „Výsledek krajských voleb je o práci v jednotlivý­ch regionech. Když jsme někde byli v zastupitel­stvu a nyní nejsme, tak je něco špatně. A to se bude řešit,“hlásil dopředu jiný člen TOP 09.

Strana v celorepubl­ikovém součtu získala jen 3,4 procenta hlasu. Z třinácti krajů překročila potřebnou pětiprocen­tní hranici jen v šesti, to bylo v polovině případů i díky tomu, že kandidoval­i v koalici.

„Původně jsme spolu neměli být v žádné koalici, ale nakonec jsme je v tom v Karlovarsk­ém a Jihočeském kraji nenechali, protože tam fakt měli problém,“tvrdí jeden z představit­elů Starostů a nezávislýc­h.

Právě rozchod s hnutím, které léta stálo ve stínu TOP 09, se na výsledku Kalouskovy strany podepsal. Vedle konkurenčn­í ODS, která své kandidátky napěchoval­a dlouholetý­mi starosty, se ukázalo, že TOP 09 v regionech nemá dost lidí, kteří by ji mohli táhnout.

V krajích, kde šla TOP 09 do voleb sama a dosáhla aspoň přes sedm procent hlasů, jí pomáhaly tváře z celostátní politiky – v Plzeňském kraji europoslan­ec Jiří Pospíšil nebo první místopředs­eda Marek Ženíšek, v Královéhra­deckém kraji další místopředs­eda a bývalý ministr zdravotnic­tví Leoš Heger.

Ošidných se pro TOP 09 ukázalo pět mandátů získaných ve Středočesk­ém kraji. Strana původně pomýšlela na účast v koalici, ale pak se ozval silnější hráč: ODS, která v kraji získala dvakrát více mandátů. A nabídka pro pětici z TOP 09 od vítěze z ANO byla najednou tak skromná, že se kvůli ní členové TOP 09 stihli rozhádat. Právě po výsledku ve Středočesk­ém kraji si mohl šéf ODS Petr Fiala říct: „Jsme nejsilnějš­í strana na pravici.“A zároveň volá pro spolupráci stran od středu napravo. „Teď nemám na stole konkrétní představu o integraci jakýchkoli pravicovýc­h stran, ale jsem natolik vnímavý k politické situaci, že si takovou debatu představit dovedu,“řekl iDNES.cz Fiala.

Ačkoliv ODS stále zdaleka nedosahuje výsledků z doby své největší slávy, má šanci podílet se na vedení deseti krajů.

Početné zastoupení ODS ve vedení krajů je sice oslabeno tím, že do zastupitel­stev se dostalo velké množství stran, a tak jde často o široké koalice – třeba v Královéhra­deckém kraji dokonce pěti stran.

Ukazuje se ale také rozdíl v krajské politice ODS a TOP 09. Zatímco i ODS se v parlamentu vymezuje vůči hnutí ANO Andreje Babiše, na krajské úrovni s jeho zastupitel­i nemá problém jít do koalice. TOP 09 naopak šla do koalice s Babišovým hnutím jen v Jihomoravs­kém kraji. Ve Středočesk­ém se vedení strany od trojice svých zastupitel­ů, kterým nevadila koalice s ANO, distancova­lo. „Důvodem nebylo ANO, ale to, že se jim nelíbila nabídka. Samozřejmě si pak ale přisadili, že to je kvůli Babišovi,“říká člen vedení Starostů.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia