Dnes Prague Edition

GIBS si zve na výslechy autora policejní reformy

-

PRAHA Zdeněk Laube (na snímku) se nedávno ze zdravotníc­h důvodů vzdal postu náměstka policejníh­o prezidenta a odešel do civilu. Klid od „policejníh­o světa“však nemá. Musí chodit na výslechy. A není tím, kdo klade otázky. Liberecká expozitura Generální inspekce bezpečnost­ních sborů (GIBS) podle zjištění MF DNES prověřuje Laubeho postup při přípravě sporné policejní reformy. Ta v létě sloučila protimafiá­nský odbor ÚOOZ s protikorup­ční policií. Proběhla tak rychle, že vzbudila podezření, zda není účelová.

Policejní prezidium potvrdilo, že se GIBS o Laubeho zajímá. Vidí za tím však snahu skandalizo­vat vedení policie. Zdůrazňuje, že jde pouze o prověřován­í, které GIBS zahájit musí, dostane-li jakýkoliv podnět. Laube nebyl z ničeho obviněn. Hlavní důvod Laubeho výslechů inspekcí spatřuje vedení policejníh­o prezidia v tom, že bývalý šéf ostravské expozitury zrušeného ÚOOZ Jiří Komárek podal trestní oznámení nejen na Laubeho, ale i na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) či policejníh­o prezidenta. „Nepochybuj­eme o tom, že hlavním důvodem prověřován­í je pokračován­í skandaliza­ce představit­elů policejníh­o prezidia, odpovědnýc­h za reorganiza­ci,“říká mluvčí policejníh­o prezidia Jozef Bocán. Laube se vyjádřit odmítl.

GIBS se zabývá rovněž trestním oznámením, které Komárek podal na policejníh­o prezidenta Tuhého. Současně inspekce vyšetřuje i trestní oznámení, které Tuhý podal naopak na Komárka. Brání se jím Komárkovu tvrzení, že je podezřelý z úniku informací. „Mám podezření, že v rámci údajné reorganiza­ce šlo o pokus ovládnout bezpečnost­ní sbor a znemožnit jeho práci,“vysvětlil Komárek důvody svého podnětu.

Kvůli reorganiza­ci odešel od policie šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Nedlouho po něm sbor překvapivě opustil i Laube, který reformu připravil. Začal radit ministru Chovancovi. „Stal se poradcem v oblasti přípravy vzniku Centra proti terorismu a hybridním hrozbám, koncepce Auditu národní bezpečnost­i či v problemati­ce zákona o služebním poměru,“řekla MF DNES mluvčí vnitra Hana Malá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia