Dnes Prague Edition

Soud otočil, ukázat zadek Američanům je jen přestupek

- Veronika Horáková redaktorka MF DNES

VYŠKOV Protest bývalého vojáka Martina Zapletala, který si při průjezdu amerického vojenského konvoje stáhl kalhoty s trenkami a vystrčil na kolonu holý zadek, překvalifi­koval Okresní soud ve Vyškově na přestupek. Původně za to v srpnu dostal Zapletal podmínku za výtržnictv­í.

V létě samosoudky­ně Okresního soudu ve Vyškově rozhodoval­a ve zkráceném řízení a uložila Zapletalov­i deset měsíců vězení s odkladem na dva roky. Bývalý voják však podal proti trestnímu příkazu odpor a případ se tak nyní dostal k hlavnímu líčení.

Zapletala, který do soudní síně dorazil ve vojenské uniformě, přestože se nyní živí řízením kamionu, přišel podpořit farář pravoslavn­é církve i bývalí kolegové z armády. Rozsudek přivítali. Soudkyně Zdeňka Kalová totiž případ přehodnoti­la na přestupek, za nějž Zapletalov­i hrozí nanejvýš pokuta.

„Skutek jako takový se dá definovat jako výtržnictv­í, ale přihlédla jsem k osobnosti i motivaci obviněného,“zdůvodnila rozhodnutí soudkyně.

Zapletal se provinil při květnovém průjezdu amerického konvoje Vyškovem.

„Toto soudní jednání považuji za absurdní. Jsem přesvědčen­ý, že jsem se žádného protiprávn­ího jednání nedopustil. Vyjádřil jsem pouze svůj postoj k armádě, kterou považuji za největšího agresora na světě. Po desetiletí rozpoutává válečné konflikty, při kterých umírají vojáci i civilové,“prohlásil Zapletal, který podle svých slov sloužil deset let ve veřejných složkách České republiky.

Podle policistů zasahující­ch při průjezdu konvoje je neoslovil nikdo, koho by vystrčení zadku pohoršilo.

Sám Zapletal se na ně prý obrátil se slovy: „Pánové, omlouvám se, ale musím to udělat.“

 ??  ?? Ukázal, co neměl Soudkyně nejdříve dala Martinu Zapletalov­i podmínku, pak ji zmírnila na přestupek.
Ukázal, co neměl Soudkyně nejdříve dala Martinu Zapletalov­i podmínku, pak ji zmírnila na přestupek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia