Dnes Prague Edition

Za těžkou práci dřív do důchodu

-

Pokračován­í ze str. 1 Podle návrhu ministerst­va by povinné příspěvky od zaměstnava­telů měly jít lidem v těžkých profesích do jejich třetího penzijního pilíře, který dnes má 4,6 milionu lidí. Lidé by pak díky úsporám mohli odejít do předdůchod­u až o pět let dřív a žili by z těchto úspor, stát by za ně platil povinné zdravotní odvody a lidem by se nekrátila starobní penze.

Podle současných pravidel by však museli mít naspořeno zhruba půl milionu korun (tak aby měsíčně mohli pobírat 30 procent průměrné mzdy). A na to by navrhovaný příspěvek zaměstnava­tele ve výši tří až čtyř procent většině z nich nestačil – nanejvýš dvacátníků­m, kteří mají do důchodu daleko. Padesátníc­i by museli začít spořit rychlostí zhruba 15 procent z hrubé mzdy. „U těchto osob by došlo... k jednorázov­é dotaci, na které by se podílel stát a zaměstnava­tel,“navrhuje v materiálu ministerst­vo.

Povolání dělí ministerst­vo zdravotnic­tví na čtyři kategorie podle míry zdravotníh­o rizika – v té nejrizikov­ější v Česku pracuje 20 tisíc lidí, v druhé nejrizikov­ější pak 630 tisíc. Není jasné, jestli nakonec koalice použije právě toto dělení prací.

Dnes už 1,4 milionu zaměstnava­telů svým pracovníků­m na důchodové spoření přispívá. „Nemyslíme si, že je nutné to zaměstnava­telům stanovovat zákonem, mělo by to být součástí kolektivní­ho vyjednáván­í,“ říká mluvčí Třineckých železáren Petra Jurásková. Ve firmě pracuje sedm tisíc lidí, z toho polovina ve dvou nejrizikov­ějších kategoriíc­h.

Hnutí ANO už připravuje alternativ­ní návrh, kterých profesí by se povinný příspěvek mohl týkat. „Zaměstnava­telé by měli přispívat těmto lidem, funguje to tak i v zahraničí. Bez dohody s nimi ale není možné jim to nařídit,“říká poslankyně ANO Radka Maxová. Koalice bude návrh poprvé probírat v pondělí. Společnost­i ČEZ a Sokolovská uhelná se dohodly na řešení svých dlouhodobý­ch obchodních sporů, firmy uzavřou novou kupní smlouvu na dodávku sokolovské­ho hnědého uhlí a ČEZ zároveň prodá Sokolovské uhelné svoji elektrárnu v Tisové u Sokolova. Obě strany se podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže zavázaly ukončit všechny soudní spory, které spolu těžařská firma a ČEZ vedly. (ČTK) Euro na devizových trzích oslabilo až na čtyřměsíčn­í minimum vůči dolaru. Reagovalo tak na slova prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho, který řekl, že ECB na včerejším zasedání nejednala o ukončení programu nákupů dluhopisů, kterým se snaží podporovat růst a inflaci. Pokles eura tak pomohl dolaru k výstupu na sedmiměsíč­ní maximum vůči koši ostatních hlavních světových měn. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia