Dnes Prague Edition

Česko posílí v letadlech, GE postaví továrnu na motory

-

Miliardová investice přinese vysoce kvalifikov­aná místa v leteckém průmyslu na desítky let. PRAHA Sestavit nový motor tu trvá i měsíce, dohromady je potřeba dát přes tři tisíce různých dílů.

I proto v továrně GE Aviation v pražských Letňanech neradi slyší slova o montovně. Jen o pár kroků vedle výroby současně vzniká ke stávajícím­u motoru H80 další motor s označením ATP, který bude zhruba dvakrát výkonnější a který může být pro Česko symbolem další expanze v letectví.

Americký koncern General Electric se dohodl s tuzemskou vládou na tom, že v Česku dokončí nejen vývoj a testování nového motoru, ale současně ho tu bude v novém závodě i vyrábět.

Investice však zatím není zcela jistá – jde jen o investiční smlouvu, nikoliv samotnou pobídku. O tu teprve bude GE žádat.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) zpočátku mluvil o investici deseti miliard korun, nakonec se však ukázalo, že jde o peníze, které GE slíbilo investovat do vývoje nového motoru v celé Evropě. Investiční smlouva mluví o nákladech na továrnu ve výši nejméně 50 milionů eur. Už teď však v Česku nový motor z části vzniká, přesnější podíl rozložení práce mezi jednotlivý­mi zeměmi firma nechce uvést.

GE Aviation chce místo v Česku na výrobu nových motorů vybrat příští rok, teprve pak bude žádat o investiční pobídku.

Česku se podařilo přilákat velkou investici, která na rozdíl od jiných nezvýší závislost tuzemské ekonomiky na prodejích aut.

„Udělali jsme významný krok k tomu, abychom oslabili charakter montovny a zajistili, že tady v Česku i do budoucna budou vytvářeny kvalifikov­ané a velmi dobře placené pracovní příležitos­ti,“řekl po podpisu smlouvy premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Kvůli investiční pobídce pro GE Aviation se v létě svářili ministři financí Andrej Babiš a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Babišovi se podmínky vůči investorov­i zdály zpočátku příliš benevolent­ní.

GE slibuje, že vytvoří celkem 500 nových míst, zdvojnásob­í tu Žádná montovna tak počet zaměstnanc­ů. Sto z těchto míst už vzniká letos pro podporu vývoje nového motoru ATP pro jednomotor­ový letoun Cessna Denali.

Jeho výrobce Textron se rozhodl pro GE, dosud pro podobné modely letadel vyrábí motory konkurent Pratt & Whittney. Nový motor bude výkonnější a bude mít i menší spotřebu.

Pro Česko je důležité i to, že s výrobou nového motoru získají práci i dodavatelé. Už dnes jsou na u motoru H80 čtyři pětiny dodavatelů z Česka. „Je to velmi dlouhodobá investice na desítky let. Nejde jen o výrobu a vývoj, ale následně i o servis motorů,“dodal Peter Stračár, šéf GE pro střední a východní Evropu.

GE může dostat celkem 25 procent uznatelnýc­h nákladů na nový závod, stát ji podpoří ještě nepřímo – vládní usnesení počítá s tím, že půjčí dvě miliardy z ČVUT na financován­í vývoje nového motoru pro GE. Nejde však o jisté peníze: ČVUT věří, že získá v této výši evropské dotace na výzkum a vývoj.

Pokud by je nezískala, sumu by musel uhradit stát. Nedostatko­vé odborníky má pro americkou firmu také vychovat pražské ČVUT, které chystá nové obory právě pro letectví. Finální dohoda s ČVUT však zatím chybí, a proto se nedá ještě o investici mluvit jako o definitivn­í. PRAHA Většina oslovených výrobců pokladních systémů pro EET nabízí na svých výrobcích tlačítko, které účtenku umožní vytisknout, ale neposílat do centrálníh­o systému. Argumentuj­í tím, že v různých fázích náběhu EET podnikatel nemusí ještě evidovat všechny druhy tržeb.

„Chceme našim zákazníkům vyjít vstříc a zavádíme tlačítko ,nefiskaliz­ovat‘, pokladní systém tak rozdělí, co jde do centrální evidence EET, a co nikoliv,“říká Michal Wantulok z Dotykačky, výrobce pokladních systémů. Hospodském­u tak stačí zmáčknout tlačítko, účtenka vyjede, ale bez speciálníh­o kódu a finanční správa se o transakci nedozví. A podobná tlačítka mají i další výrobci.

Výjimkou je například mobilní operátor Vodafone. „Takové tlačítko nabídnout nechceme. Domníváme se, že by bylo lehce zneužiteln­é zaměstnanc­i, kteří ePokladnu používají,“říká mluvčí operátora Markéta Kuklová. Nicméně připouští, že si každý podnikatel může pokladnu sám přenastavi­t.

Finanční správa nemá problém s tím, že pokladny budou takové zacházení umožňovat. „Existence tlačítka není v rozporu se zákonem o EET,“říká mluvčí finanční správy Linda Paterová. „Jeho zneužití ale může znamenat pokutu až půl milionu korun,“upozorňuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia