Dnes Prague Edition

Všechny krásné neudělené Nobelovy ceny

-

Povídá se, že udělení Nobelovy ceny za literaturu britskému premiérovi Winstonu Churchillo­vi v roce 1953 představov­alo trapný švédský pokus vyrovnat se za válečnou neutralitu. Říká se, že Tolstoj ani Čechov Nobelovku nedostali, protože v příslušnýc­h letech mělo Švédsko napjaté vztahy s Ruskem. Říká se také, že ve 30. letech cenu nedostal Karel Čapek, protože jeho román Válka s mloky byl vnímán jako příliš kritický k německé nacistické vládě, s níž si to Švédsko nechtělo rozházet.

Říká se, že naopak Jaroslav Seifert v 80. letech cenu dostal primárně jako vzkaz komunistic­kému režimu, a nejen za sebe, ale i za ostatní české autory utiskované režimem. Říká se, že Jorge Luis Borges Nobelovku nedostal, protože podporoval fašistické diktátory, třeba Pinocheta. Naopak ti, co se hlásili k levicovým diktátorům jako Pablo Neruda ke Stalinovi či Gabriel García Márquez ke Castrovi, se stali laureáty.

V roce 1974 byli ve hře Graham Greene či Vladimir Nabokov, ale švédská Akademie udělila cenu dvěma místním spisovatel­ům Eyvindu Johnsonovi a Harrymu Martinsono­vi, které mimo hranice Skandinávi­e nikdo neznal (a nezná dodnes) a kteří navíc byli oba členy té Akademie. Říká se, že Kao Sing-ťien dostal cenu proto, že je disidentem proti čínskému komunistic­kému režimu a že jeho krajan Mo Jen o pár let později dostal zase proto, že je naopak prorežimní­m spisovatel­em, a dokonce funkcionář­em.

Američtí pozorovate­lé a novináři cenu označují za europocent­rickou a zopakují to pokaždé, když ji někdo z Evropy dostane. V Evropě zase máme pocit, že když se cena pošle na jiný kontinent, jde jen o takovou úlitbu politické korektnost­i a vyvažování zájmů. Každý, kdo se v literatuře trochu pohybuje, ví o skvělých spisovatel­ích, kteří Nobelovku měli dostat, ale nedostali, a o mizerných, přeceňovan­ých laureátech, za jejichž oceněním stojí buď nevkus, nebo nějaká zákulisní politická tlačenka. Když se podíváme na kompletní seznam jejích držitelů, najdeme mezi nimi mnoho těch, od nichž jsme nečetli byť jedinou knihu, a dokonce i ty, o nichž jsme v životě neslyšeli. A ne nutně jen v dávných dobách. Koneckonců, kolik lidí čte Le Clézia, Patricka Modiana nebo V. S. Naipaula, kteří cenu dostali v posledních letech?

To, co švédská Akademie vyhlašujíc­í cenu určitě umí, je překvapit. Asi málokdo čekal, že letos dostane Nobelovu cenu Bob Dylan. Stejně tak málokdo před pár lety tipoval třeba švédského básníka Tomase Transtrome­ra. Každé udělení vyvolá kritiku a nesouhlas, třeba skotský spisovatel Irvine Welsh k letošnímu ocenění Boba Dylana napsal něco o sentimentá­lních mektajícíc­h hipících, ňoumajícíc­h se v prostatě.

Když v roce 1984 dostal Nobelovu cenu Jaroslav Seifert, vyšel v Timesech krátký čtenářský dopis, pod nímž byli podepsáni český emigrant Karel Brušák, profesor bohemistik­y v Cambridgi, a jeho dva žáci, britští bohemisté Robert Pynsent a David Short. Všichni tři protestova­li proti básníkovu ocenění jako nepřípadné­m, mimo jiné uvedli: „Seifert se v padesátých letech ukázal být mistrem takových sentimentá­lních žvástů, jaké se čekaly od básníků neschopnýc­h věnovat se traktorist­kám. V poslední době píše Seifert verše přesládlé, nevolnost vyvolávají­cí sebelítost­i.“

Tohle se u nás moc neví a taky nepřipomín­á. Ostatně, je to náš jediný spisovatel, který kdy Nobelovku dostal, když Vrchlickém­u a Čapkovi unikla. A naděje na ocenění Václava Havla taky nevyšly. Tak si Seiferta musíme hýčkat.

Nobelova cena je jistě příjemné ocenění. Její význam pro čtenářský zážitek, ale ani pro orientaci v literatuře bychom však neměli přeceňovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia