Dnes Prague Edition

Dalajláma odjel, problém zůstal

-

Masaryk kdysi napsal, že k vybudování základů demokracie budeme potřebovat půl století. Teď se možná od jeho představy spíše vzdalujeme. Pobyt dalajlámy v Česku by tomu nasvědčova­l. Už od začátku bylo jasné, že každá jeho další návštěva bude přijata kontroverz­něji. Platí to i o té jedenácté. Vláda se ocitla v těžko řešitelné situaci. Má přijmout, nebo nepřijmout dalajlámu, když ani jedna z alternativ nemá ve společnost­i s mizící tolerancí naději, že by nesklidila kritiku. Podstatné nejsou ani tak rozdílné názory, spíše ochota je tolerovat.

Návštěva proběhla kontroverz­něji, než se předpoklád­alo. Do vlasů si vjel kdekdo. Odnese to možná i pár lidí, které chtěl ministr Pelikán povýšit na generály. A to jen proto, že pár ministrů a desítky poslanců i senátorů se s dalajlámou sešlo a čtyři naši nejvyšší ústavní činitelé k tomu z podnětu ministra zahraniční­ch věcí vydali prohlášení.

„Ty by ses s dalajlámou sešel?“zeptal se mě jeden můj přítel. „Proč ne, kdybych k tomu měl příležitos­t,“odpověděl jsem bez rozmyšlení, jde o zajímavou osobnost. „I kdybys byl ve funkci?“tlačil mne ke zdi. „Proč mít nějakou funkci ve společnost­i, která ti neumožňuje svobodné rozhodován­í?“reagoval jsem otázkou. Nemám rád situace jako při polistopad­ových návštěvách Moskvy: „Oficiálno – a těpěr neoficiáln­o!“

Názor premiéra nás posunul k Masarykově představě o hodný kus blíž: „Jsme díkybohu svobodná a demokratic­ká země a každý se může scházet, s kým uzná za vhodné. Stejně tak mají i ústavní činitelé právo se jasně vyjádřit k zahraniční politice státu, za kterou nesou odpovědnos­t.“Snad to budou respektova­t i ostatní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia