Dnes Prague Edition

Jean-Michel Jarre veze třetí rozměr bez brýlí

-

PRAHA Francouzsk­ý skladatel a průkopník elektronic­ké hudby Jean-Michel Jarre přiveze 8. listopadu do pražské O2 areny novou show. Jarre se na turné vydává po šesti letech a představí svůj dvojalbový projekt Electronic­a, na němž spolupraco­val s třemi desítkami hostů od Mobyho přes Peta Townshenda z The Who po klasického pianistu Lang Langa.

A neměla by to být jen tak obyčejná show. „Když jsem začínal s vystupován­ím, byl jsem prakticky jediný, nebo jeden z mála, kdo používal nějaké vizuální prostředky. Dnes je používá každý. Když sleduji nějaký festival elektronic­ké hudby, vidím věci, které jsem dělal před třiceti lety,“říká Jarre. Takže se rozhodl pro něco jiného. „Přemýšlel jsem o tom a uvědomil jsem si, že mě odjakživa zajímala trojrozměr­nost, ale teď nemyslím 3D filmy s brýlemi, z těch mě bolí hlava a rád si připlatím za sledování klasického 2D filmu!“přiznává hudebník.

Jarre tedy pro svoje turné vytvořil jakousi trojrozměr­nou perspektiv­u, na kterou brýle nebudou potřeba. „Neměl jsem však ani potuchy, jestli to bude fungovat. Pak jsem na jeviště vymyslel několik vrstev panelů, ale pořád jsem si nebyl úplně jistý a trochu mě děsilo, jestli lidé po straně haly budou mít stejné zážitky jako ti uprostřed. Ale nakonec mi to úplně vyrazilo dech. Myslím si, že to je naprosto výjimečné, a jsem tím nadšený,“líčí výpravu svého koncertu Jarre.

Některé z hostů z Electronik­y Jarre přivítá alespoň pomocí obrazů. „Oni mají svá turné, svůj program. Ale protože moje šňůra bude trvat zhruba rok a půl, je dost dobře možné, že se v některých městech ke mně někdo přidá. Ovšem všechno bude nejspíš vznikat za pochodu,“líčí Jarre. Jinak má koncert být také směsí hudebníkov­y klasiky z alb Oxygene a Equinoxe. „Samozřejmě mírně předělané ve stylu roku 2016, ale pořád věrné originálu,“slibuje.

Jean-Michel Jarre má navíc k Česku vřelý vztah. „Těším se na pražské publikum, protože Česko, respektive Českoslove­nsko mají v mém srdci zvláštní místo. Právě vaše země byla před mnoha lety jedna z prvních, odkud mi chodily pochvalné a děkovné dopisy týkající se mého prvního alba Oxygene,“vzpomíná na události po vydání desky z roku 1976.

Vstupenky na koncert jsou k dostání v síti Ticketport­al.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia