Dnes Prague Edition

Jak na tmu při sexu či vztahy, řeší Bez jablka

-

Píšeme o stereotype­ch mezi mužem a ženou a nespíme spolu. Tak lákají autoři knihy Bez jablka Miloš Říha a Michelle Losekoot na své debutové dílo. Jde o soubor textů, které začali společně psát před rokem a půl na internetov­ý blog Bez jablka. Na více než dvou set stránkách se zaobírají nejtypičtě­jšími problémy, které mezi ženou a mužem vznikají. Od placení v hospodě, vztahů na dálku, řízení až po menstruaci nebo tmu při sexu – čím bizarnější téma, tím humornější výpověď každého z autorů a důkaz o tom, že v některých ohledech se prostě ženské a mužské světy nikdy neshodnou.

Mnohým může navíc Bez jablka posloužit jako taková malá vztahová bible, ve které však člověk nenajde rozhřešení, ale spíše útěchu, že to všichni mají úplně stejně. A nejde jenom o stud za proklepává­ní si budoucího partnera na sociálních sítích, ale také o absurdní situace, kdy člověka zasáhnou střevní potíže právě ve chvíli, kdy je na seznamovac­í večeři u rodičů své nastávajíc­í. Vtipný a chytrý obsah skvěle doplňuje výtvarná podoba knihy. Až nad něj někdy skoro vyčnívá. Stojí za ní ilustrátor­ka Barbora Balgová společně s grafickým designérem Jakubem Gruberem. Už obálka Bez jablka je ztvárněním názvu knihy, který odkazuje na biblické jablko, jež Eva nabídla Adamovi.

Bez jablka je skvělým příkladem moderní knihy, kterou si čtenáři, především mladší generace, v Česku v poslední době oblíbili. Bez problémů se dá zařadit do stejné kategorie jako úspěšné Kafe a cigárko Marie Doležalové, Sedmilhářk­y Mariky Šoposké a Bereniky Kohoutové nebo P. S. od Ani Geislerové. Kniha je vtipná, na oko líbivá, v krátkých útvarech řeší atraktivní témata a nehraje si na žádnou vysokou literaturu, což se dnes čtenářům líbí. Jen autorům chybí známější obličej, který by jim zaručil vyšší prodeje. Ale s tím se už nedá nic dělat.

Bez jablka M. Říha a M. Losekoot

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia