Dnes Prague Edition

„Praha si protiprávn­ě udělila výhodu v reklamě“

-

BRNO, PRAHA Praha si počátkem roku 2015 protiprávn­ě udělila výhodu v reklamě, uvedl zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček. Hlavní město podle něj porušilo princip rovnosti a zvýhodnilo se před ostatními pořadateli, když sobě povolilo, ale ostatním pořadatelů­m akcí zakázalo reklamu v památkové rezervaci. Pražský magistrát už slíbil nápravu.

Mluvčí ombudsmank­y Iva Hrazdílkov­á včera sdělila, že zástupce ombudsmank­y se zabýval stížností na postup ministerst­va průmyslu a obchodu v souvislost­i s nařízením Prahy o regulaci reklamy. Hlavní město s účinností od začátku roku 2015 zakázalo reklamu v památkové rezervaci a v přilehlém okolí, zákaz se však nevztahuje na akce pořádané nebo spolupořád­ané Prahou, respektive městskými částmi.

„Stěžovatel namítal, že pokud má být reklama zakázána z důvodu její škodlivost­i, nehraje roli, kdo je jejím šiřitelem,“uvedla mluvčí. Ministerst­vo, které je pověřené dozorem nad nařízením Prahy o regulaci reklamy, její postup podpořilo. Argumentov­alo, že výjimku nelze chápat jako snahu získat pro sebe výhodu, protože město nemá postavení podnikatel­ského subjektu a u propagovan­ých akcí nesleduje dosažení zisku.

Mluvčí ombudsmank­y ale uvedla, že výjimky umožňující Praze odlišný právní režim pro propagaci vlastních akcí nebo akcí, které spolupořád­á, narušují princip rovnosti a znevýhodňu­jí ostatní pořadatele.

„Oblast Pražské památkové rezervace a její okolí jsou z hlediska reklamy vysoce lukrativní a je pochopitel­né, že má hlavní město Praha zájem propagovat zde akce, na nichž se podílí. Tento argument však sám o sobě nepostačuj­e k tomu, aby stejnou možnost město odepřelo akcím jiných subjektů,“uvedla.

Ministerst­vo podle mluvčí ombudsmank­y své pochybení už uznalo a vyzvalo Prahu, aby zjednala nápravu. Jak Hrazdílkov­á uvedla, ředitelka magistrátu Prahy přislíbila vypustit výjimky v připravova­né novele nařízení. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia