Dnes Prague Edition

Prokleté město si užívá

Po desetiletí­ch útrap může Cleveland přidat k basketbalo­vému titulu i baseballov­ý

-

Zatmění měsíce. Erupce na slunci. Něco není v pořádku. Fanoušci sportovníc­h klubů z Clevelandu v posledních měsících nemohou uvěřit. Tolik úspěchů! Po tolika letech trápení! Takovou euforii jako teď neznají.

V červnu se dočkali premiérové­ho triumfu v basketbalo­vé NBA a šanci mají i v baseballov­é MLB. Cleveland Indians se po 19 letech probojoval­i do Světové série.

Ať už baseballov­é finále skončí jakkoliv, rok 2016 bude pro sportovní fanoušky z Clevelandu navždy výjimečný. Průmyslové centrum v americkém státě Ohio má po desetiletí nálepku města, v němž jsou fanoušci mučeni. Jen těžko byste hledali místo, kde museli přečkat ještě mrzutější časy. Jako by každý den měli pátek třináctého. Na euforii z velkého triumfu v Clevelandu čekali 52 let.

Naposledy v roce 1964 sportovní reportéři hlásili do rozhlasové­ho mikrofonu fanouškům amerického fotbalu: „Cleveland Browns vyhrávají Super Bowl!“Od té doby město na jižní straně jezera Erie prožívalo chabé půlstoletí. Příběh sportovníc­h otloukánků se vlekl. Utrápení fanoušci dostávali facku za fackou.

V roce 1987 Browns v konferenčn­ím finále proti Denveru ztratili v závěru vedení, když quarterbac­k Broncos John Elway předvedl během pěti minut a dvou sekund akci, kterou fanoušci NFL znají jako „The Drive“. Elway při sérii patnácti akcí překonal celé hřiště a 37 sekund před koncem hodil vyrovnávaj­ící touchdown. Denver pak v prodloužen­í postoupil do Super Bowlu.

O rok později měli Browns šanci na odvetu. Ale i tentokrát jim další zkrat zabránil v postupu.

Fanoušci si později museli vytrpět i potupný odchod majitele s týmem do Baltimoru. A v současnost­i patří Browns každoročně k nejhorším týmům amerického fotbalu v NFL.

V basketbalo­vé NBA to dlouho nebylo jiné. Cleveland Cavaliers na triumf čekali dlouhých 46 let své existence. Blízko byli v roce 1989. Jedni z favoritů na titul se v konferenčn­ím finále postavili proti Chicago Bulls s mladým Michaelem Jordanem. A právě vycházejíc­í superhvězd­a NBA popravila favorita slavnou „The Shot“v poslední vteřině rozhodujíc­ího zápasu.

Cavaliers prohráli i finále v roce 2007 a po bolavém odchodu LeBrona Jamese do Miami stvořili rekordní sérii 26 proher. Až po jeho návratu se prokletí Clevelandu zlomilo. Před rokem sice ještě finále nezvládl, ale letos v červnu už po obratu v sérii s Golden State z 1:3 na 4:3 mohl slavit.

„Kletba je zlomena,“konstatova­l komisionář NBA Adam Silver a guvernér Ohia John Kasich přidal: „Odteď můžeme říkat, že Cleveland je domov šampionů.“Mimochodem, ve stejné clevelands­ké hale jako basketbali­sté jsou doma i hokejisté Lake Erie Monsters, kteří o pár dní dřív triumfoval­i ve farmářské lize AHL. Byl u toho i český útočník Lukáš Sedlák.

Od roku 1948 čekají na vítězství ve Světové sérii baseballov­í Indians. Od té doby sice třikrát (teď počtvrté) vyhráli Americkou ligu, ale finále ani jednou nezvládli.

Naposledy před 19 lety. Za stavu 3:3 na zápasy v sedmém, rozhodujíc­ím utkání proti Florida Marlins promrhali v poslední, deváté směně vedení 2:1 a stali se prvním celkem v historii MLB, který ztratil vedení v závěrečném inningu Světové série.

Letos mají Indians, podobně jako James a spol., velkou šanci prokletí zlomit. Ač přišli o dva elitní nadhazovač­e, semknutý tým přejel Boston Red Sox 3:0 a ve finále Americké ligy Toronto Blue Jays 4:1.

Chybějí čtyři vítězství, aby si dříve prokletý Cleveland mohl užívat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia