Dnes Prague Edition

Hádáme se o zásluhy

- — Josef Kopecký, iDNES.cz

Když se vládne v koalici, strany se přetahují o to, která z nich stojí za vládními úspěchy, postěžoval si včera ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš v diskusním pořadu iDNES.tv Rozstřel. A to je podle něj i problém současného kabinetu, a proto by bylo mnohem lepší, kdyby se i do Sněmovny volilo většinovým systémem a vítěz bral vše.

„Já mám radši, když je skutečně jasné, kdo za ty výsledky může,“prohlásil Babiš v Rozstřelu.

Podle něj pramení problémy koalice ČSSD, ANO a lidovců především z jedné věci: závodí se o to, kdo se o dobré výsledky zasloužil. Jako příklad uvedl navýšení peněz do školství. „S paní Valachovou jsem se setkal xkrát, domluvili jsme se na investicíc­h do sportu, do regionální­ho školství i na platy pro učitele. No, kdo to ušetřil? Já. Ale ČSSD v kampani říkala, že ona to ušetřila. To je ten problém koaličního vládnutí,“míní ministr financí.

Podle něj by tyto spory vyřešilo zavedení většinovéh­o systému – vládla by jedna strana, které by to voliči ve volbách po čtyřech letech zúčtovali. Jak však dodal, iniciovat takovou ústavní změnu jeho strana neplánuje. „Takovým směrem nepřemýšlí­m,“řekl v Rozstřelu.

Některé změny by však v budoucnu prosadit chtěl. „Budu se snažit o to, aby se změnil jednací řád Sněmovny. Třeba jako má Bundestag,“uvedl příklad. Legislativ­ní rada by dle něj neměla být zpolitizov­aná. „Měla by spadat třeba pod ministerst­vo spravedlno­sti,“navrhl Babiš. „A je třeba si i říct, jestli potřebujem­e tolik resortů nebo tolik lidí na Úřadu vlády,“doplnil další oblasti vládnutí, o jejichž změně ANO uvažuje.

V koalici se závodí o to, kdo se zasloužil o dobré výsledky. Já mám radši, když je skutečně jasné, kdo za ně může.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia