Dnes Prague Edition

Křížová hlava: rekord za 1,56 milionu

-

PRAHA Nejdražší skleněnou plastikou na českém trhu s uměním je od čtvrtečníh­o večera Křížová hlava tvůrčího tandemu Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová. V aukci Dorothea v Praze se prodala za rekordních 1,56 milionu korun.

Dílo z taveného červeného skla vzniklo v osmdesátýc­h letech, kdy autoři zažívali nejplodněj­ší tvůrčí období, prodávala se ale autorská replika z roku 2004. Vyvolávací cena 900 tisíc korun byla u nabízených děl nejvyšší, nakonec byla překonána o 660 tisíc korun. „Pozice českého sklářského umění se na tuzemském trhu posunula ještě o krůček dále. To potvrzuje také nový aukční rekord za skleněnou plastiku,“uvedla ředitelka české pobočky aukčního domu Dorotheum Mária Gálová.

Dražbou tak vyvrcholil druhý ročník projektu Křehká síla skla. Aukce nabídla 66 objektů, které představuj­í vrcholy české sklářské tvorby od konce 40. let až po současnost. Nového majitele našly zhruba dvě třetiny děl. Zájem byl především o průkopníky české ateliérové tvorby. Do dražby se dostala více než dvoumetrov­á váza ve tvaru stromu od nedávno zesnulého Bořka Šípka, která vznikla jako dekorace Světoznámé sklo pro odsvěcený kostel svaté Anny. S úspěchem se prodala také díla zástupců mladší generace umělců. Cihlově červená hlava ze žhavého skla od Martina Janeckého se prodala za 180 tisíc korun a objekty Worms od Anežky Závadové se celkově vydražily za 102 tisíc korun, vše bez daně.

Aukční boj svedli dražitelé i o další dílo Libenského a Brychtové. Plastika Hlava I z let 1957 až 1958 se začala vyvolávat na 340 tisících korunách, nakonec se vyšplhala na 720 tisíc korun. „Aukce přilákala hlavně české zájemce,“potvrdila Gálová trend nárůstu zájmu z domova. Ten je dán i většími finančními možnostmi kupců. (ČTK, et)

Autor Legenda již za života

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia