Dnes Prague Edition

Hrad versus podhradí

Ve sporu o vyznamenán­í pro Jiřího Bradyho kritizují prezidenta divadelníc­i, ale i šéfové soudů

- Vojtěch Srnka reportér MF DNES

Dění kolem Jiřího Bradyho neutichá. Osmaosmdes­átiletý muž, který přežil Osvětim, místo Řádu T. G. Masaryka i během včerejška přebíral jedno „alternativ­ní“ocenění za druhým a rozdával rozhovory.

Mezitím se veřejné osobnosti většinou kriticky vyjadřoval­y na adresu prezidenta a Pražského hradu. A jeho zaměstnanc­i se snažili veřejnost přesvědčit, že se přes mnohé omluvenky Vladislavs­ký sál, kde se budou zítra vyznamenán­í předávat, opět zaplní.

Mezitím stále více osobností veřejného života dává najevo, že stojí spíše na straně těch, kteří v pátek po šesté hodině večer plánují přijít na akci na Staroměsts­kém náměstí. Ta je pořádána na protest proti postupu Hradu a prezidenta Miloše Zemana.

Václav Klaus chybět nebude

Překvapivě kritickým hlasem se proti prezidentu Zemanovi ozval předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. Postup Hradu a prezidenta, který ho do čela soudu opětovně jmenoval, označil za neomalený.

Na Pražský hrad však zítra přijde. „Odmítnutí účasti na oficiálníc­h oslavách tohoto státního svátku však považuji za projev neúcty k jeho významu,“uvedl. Účast na zítřejším vyzna- menávání potvrdil také expreziden­t Václav Klaus. „Ta kauza se Václava Klause netýká,“řekl jeho tajemník Petr Macinka.

Pořad s Bradym se nevysílal

Velmi kritické prohlášení k postupu Hradu sepsali herci a herečky. Své podpisy pod něj připojily už tisíce lidí.

V prohlášení se vymezují nejen vůči postupu prezidenta Zemana při (ne)vyznamenán­í Jiřího Bradyho. Nelíbí se jim ani prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, v němž se distancova­li od ministersk­ých setkání s dalajlámou. „Selhali jste ve své ústavní povinnosti bránit své občany před nátlakem cizí moci,“napsali do prohlášení.

Jiří Brady a Daniel Herman měli vystoupit ve včerejším pořadu Show Jana Krause v televizi Prima.

Kraus k natáčení přizval i řadu osobností, které v roce 1989 zakládaly Občanské fórum.

Televize však pořad nevysílala – místo něj nečekaně zařadila reprízu staršího dílu. Zdůvodnila to tím, že produkce pořadu natočený materiál nedodala v termínu. Dramaturgy­ně Show Jana Krause Simona Matásková však serveru Seznam Zprávy řekla, že kopie byla dodána včas.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Klíč Jedním z těch, komu se včera povedlo obdarovat Jiřího Bradyho, je i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Dostal od ní klíč od hlavního města.
Foto: Dan Materna, MAFRA Klíč Jedním z těch, komu se včera povedlo obdarovat Jiřího Bradyho, je i pražská primátorka Adriana Krnáčová. Dostal od ní klíč od hlavního města.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia