Dnes Prague Edition

Změna daně nejspíš „mimoděk“zvýší ceny bytů

-

PRAHA Od listopadu se přenáší povinnost platit daň z nabytí nemovitost­i z prodávajíc­ího na kupujícího. MF DNES přináší přehled změn, které to přinese.

Kdo platí daň z nabytí nemovitost­i a kolik to je? Pokud je změna vlastnictv­í vložena na katastr 1. listopadu a později, platba daně ve výši 4 procent z prodejní částky je již na tom, kdo nemovitost koupil. „Reálně bude muset kupující do tří měsíců od provedení vkladu na katastr podat buď přes datovou schránku, nebo fyzicky na finančním úřadě daňové přiznání. Ve stejné lhůtě musí na účet finančního úřadu částku zaplatit,“vysvětluje Eva Zemanová, ředitelka daňového oddělení EY.

Pokud koupíte byt v paneláku za dva miliony korun, jeho předchozím­u majiteli po podpisu smlouvy zaplatíte dva miliony korun, nicméně dalších 80 tisíc pak státu.

Na co si dát pozor v kupní smlouvě Zmatek nastává, pokud obchod započal ještě v říjnu a dokončen bude až v listopadu. Na realitních webech nyní figurují jak inzeráty, které výslovně udávají, že cena je „pouze za nemovitost“, tak i takové, u kterých to není jasné. Je tedy nutné si ujasnit, co přesně prodávajíc­í inzeruje.

ceny bytu vitosti, pokud k prvnímu prodeji dojde do pěti let od zkolaudová­ní.

Rozestavěn­é nemovitost­i ovšem nově od daně osvobozeny nebudou. Pokud tedy například od někoho koupím hrubou stavbu rodinného domu s tím, že si ho sám dosta- vím, musím zaplatit daň. Pokud ale kupuji byt v developers­kém projektu v době, kdy se teprve staví, tato povinnost se na mě nadále nevztahuje. I při tzv. kupování z papíru se totiž finální kupní smlouva mezi developere­m a kupujícím uzavírá až v době, kdy je nemovitost oficiálně dokončená.

Mohu daň zaplatit z hypotéky? Ano, některé banky – například největší Hypoteční banka – tuto mož- nost nabízejí. Ale jen těm, kdo mají na byt dostatečně našetřeno.

Nová praxe platby daně z nabytí nemovitost­i totiž znamená, že kupující platí de facto 104 procent její kupní ceny. Banka mu ale dle nové regulace ČNB může půjčit maximál- ně 95 %, od dubna to bude 90 procent a omezit budou banky muset i počet 80procentn­ích hypoték. Aby si mohl klient „bez ohrožení regulací“půjčit na zaplacení daně z hypotéky, musí mít našetřeno alespoň 24 % z kupní ceny nemovitost­i.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia