Dnes Prague Edition

Vztyčí nad Islandem vlajku pirátů?

-

Na Islandu míří k moci strana, která zde ještě před pár lety neexistova­la. Její vzestup nyní musí pozorně sledovat politologo­vé v řadě evropských zemí včetně Česka. REYKJAVÍK, PRAHA „V žádném případě,“odpověděla devětačtyř­icetiletá Birgitta Jónsdóttir, zakladatel­ka islandské Pirátské strany na otázku, zda si dříve dokázala představit, že by její strana založená teprve před čtyřmi roky mohla vyhrát parlamentn­í volby.

Ale tuto sobotu se to může stát. V průzkumech na Islandu totiž strana vede – preferuje ji více než pětina Islanďanů. Pokud tyto hlasy dostane i ve víkendovýc­h volbách, může za sebou nechat všechny ostatní strany – a rozhodovat o vládní koalici.

Fenomén Pirátských stran je přitom starý teprve deset let – první z nich vznikla v roce 2006 ve Švédsku. Prvotním impulzem se stal boj o svobodu sdílení informací, hudby, filmů, knih a podobně na internetu. Ze Švédska se Pirátské strany rozšířily prakticky do celého světa včetně Česka (zde při posledních parlamentn­ích volbách získali piráti přes 2,5 % hlasů).

Ale čím to je, že právě na Islandu se Pirátská strana poprvé na světě dostala do nejvyšších pater politiky? Země v mnoha ohledech vypadá pro klíčení „revoluce“jako nehostinná. Chlubí se mimo jiné tím, že zde v roce 930 zasedl první parlament světa, a je považována za jednu z nejklidněj­ších zemí.

Právě Island však zasáhl velmi silně odpor proti stávajícím politickým pořádkům, jinými slovy hnutí Pirátka na cestě do vlády

proti establishm­entu. První velkou ranou se stala po roce 2008 globální finanční krize, která vedla k pádu islandskýc­h bank. Lidé tehdy poprvé vyšli do ulic. A druhou ranou ustáleným politickým pořádkům se stalo letos na jaře zveřejnění takzvaných Panamských dokumentů. Z nich vyplývalo, že si výhod daňových rájů užívala i rodina islandskéh­o premiéra.

Premiér odstoupil, pachuť z dosa- vadního vládnutí to však nerozptýli­lo. „Nedůvěra v politický systém, která byla dlouho utlumená, nyní explodoval­a. A na této vlně nyní plují piráti,“řekla listu The Washington Post Ragnheithu­r Kristjánsd­óttir, profesorka historie na Islandské univerzitě. „Už jsme tu měli několik nových stran, které zmizely neznámo kam. Ale tohle je podle všeho jiný případ,“dodala.

Islandská Pirátská strana přitom není v zemi jediná nová, která se nyní hlásí o místo na politickém slunci. Je jen v čele. „Ti, kdo tu nežijí, mohou považovat vládu vedenou piráty za vtip. Jenže voliči si nyní často myslí, že lepší je takovýto vtip než to, co tu máme nyní,“soudí Benedikt Jóhannesso­n, podnikatel, který stojí v čele Viöreisn, další nové strany, která míří do parlamentu. Na rozdíl od radikálněj­ších pirátů je tato strana plná technokra- tů a podnikatel­ů. „Piráti mají s námi přinejmenš­ím jedno společné – snahu o zásadní změnu,“řekl k tomu.

Největším soupeřem nových stran je ze zavedených politickýc­h uskupení středoprav­á Strana nezávislos­ti. Vládla zemi nejdéle v moderní historii. Těžce ji však poškodila její role při bankrotu země po roce 2008. „Nedůvěra v tradiční politiku je tu nyní velká,“připouští jeden z hlavních činitelů strany Birgir Fakta Pirátské strany Ármannsson. Ale volba pirátů je podle něj velké riziko. „Víme, proti čemu ta strana je. Ale zjistit, pro co je, je nesmírně těžké,“argumentuj­e.

Piráti se brání tím, že jejich cílem není o všem rozhodovat. „Nejsme tu proto, abychom tvrdě uplatnili svoji moc. Jsme tu, abychom ji lépe rozdělili mezi lidi,“tvrdí Asta Guthrún Helgadótti­r, poslankyně za piráty.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia