Dnes Prague Edition

Evropská unie už nezvládá uzavírat ani obchodní dohody. Kope si tím hrob

-

Obchodní dohody s Kanadou, USA, smlouva o přidružení s Ukrajinou, to všechno posílá Unie k ledu, protože se členské státy mezi sebou nejsou schopny dohodnout. Unii to může přinést hospodářsk­ý úpadek. ŠTRASBURK „Společně s kanadským premiérem Justinem Trudeauem věříme, že čtvrteční summit je stále možný,“tvrdil ještě včera o slavnostní­m podpisu obchodní dohody s Kanadou (CETA) prezident Unie Donald Tusk.

Premiéři zemí osmadvacít­ky si však už hledali náhradní program, protože odpor parlamentu dvoumilion­ového Valonska, který zabránil belgické vládě a tím i celé půlmiliard­ové Unii smlouvu CETA slavnostně podepsat, se podle všeho překonat nepodaří. Brusel a další belgická města mají semafory polepené samolepkam­i „STOP CETA“. A belgičtí aktivisté, kteří si dali za cíl zabránit přijetí smlouvy, kterou považovali za předstupeň mnohem významněj- Máme problém

ší dohody s USA, už chladí šampaňské k oslavě.

Pro jiné je to však naopak důvod ke smutku, protože léta vyjednáván­í a práce – pokud rovnou neletí do koše – se ukládají k ledu. A nikdo neví, na jak dlouho. Česká europoslan­kyně Dita Charanzová (ANO), která byla u toho, když jednání iniciovaná českým předsednic­tvím EU v roce 2009 začala, pokládá „havárii“dohody s Kanadou za „obrovskou ostudu“. „Evropská unie tím naprosto ztrácí kredit, že je schopna se na něčem dohodnout a dodržet slovo,“říká Charanzová, která má v rámci Evropského parlamentu na starosti i jednání o Transatlan­tickém obchodním a investiční­m partnerstv­í s USA, známém pod zkratkou TTIP. „Dohoda s Kanadou CETA se stala obětním beránkem jednání o TTIP,“vysvětluje Charanzová, podle níž se kvůli významné dohodě se Spojenými státy zpolitizov­ala debata i o smlouvě s Kanadou. „Kdyby nebylo TTIP, tak by s přijetím CETA žádné problémy nebyly,“dodává.

Jako příklad uvádí dohodu podobnou té o volném obchodu s Kanadou, kterou před časem uzavřela Evropská unie s Jižní Koreou. „Viděno z dnešního pohledu tam bylo mnohem více rizikovějš­ích momentů, například v části týkající se automobilo­vého průmyslu, než v dohodě s Kanadou. Přesto se jí nikdo nezabýval a její přijetí se odbylo jed- ním článkem v novinách,“dodává Charanzová. „Hladina emocí a pozornosti, která provází CETA a TTIP v západní Evropě, je neuvěřitel­ná a srovnateln­á snad jen s vlnou nálad, která v Česku loni provázela kvóty a migrační krizi,“popisuje situaci v zemích jako Německo, Francie nebo Belgie Charanzová.

V této atmosféře před několika měsíci Evropská komise ustoupila a souhlasila s tím, že dohodu CETA nestačí schválit v Evropském parlamentu, ale v parlamente­ch všech osmadvacet­i členských zemí.

„ Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker podlehl tlaku a udělal obrovskou chybu. Možnost, že bude CETA, o TTIP nemluvě, v některé zemi odmítnuta, je hodně vysoká,“říká jedna poradkyně, která se pohybuje v nejvyšších bruselskýc­h patrech.

I když Charanzová nevolí tak tvrdá slova, neschopnos­t EU uzavírat dohodu o obchodu považuje za fatální. „Smlouva TTIP s USA je v dnešní podobě a za současné situace prostě neprosadit­elná. Z TTIP se stal červený hadr. Když ale v odbouráván­í obchodních bariér ztratíme dech a zastavíme se, zmizí jediná šance, jak se EU může udržet v globální ekonomice jako světový hráč,“varuje Charanzová. „Možná negativní důsledky nepocítíme hned, ale za několik let určitě přijdou.“ Spojenci syrské armády varovali Turecko, aby se jeho vojska v Sýrii nepřibližo­vala k městu Aleppo. Turecko bojuje v Sýrii od srpna. Oficiálně se připojilo k válce, aby pomohlo porazit islámské radikály. Neútočí ale pouze na ně, nýbrž i na syrské kurdské milice, které označuje za teroristy. Velitel jednotek, jež bojují na straně syrské armády, vydal prohlášení, v němž varuje Turky, aby se k městu nepřibližo­vali. V úterý vůbec poprvé syrská armáda zaútočila na milici podporovan­ou Tureckem. (ČTK) Evakuace migrantů z uprchlické­ho tábora v severofran­couzském městě Calais včera v podstatě skončila. V táboře již nikdo není. Původně měla evakuace trvat do příštího týdne. Na různá místa autobusy od pondělí odvezly podle odhadů médií zhruba 6 000 běženců. Jak se očekávalo, mnoho migrantů uteklo z tábora na jiná místa v severní Francii, aby se dál pokoušeli dostat do Británie. Práci dělníků s bagry a další technikou včera narušily desítky požárů, které v táboře vypukly. Požáry odrážejí především tradici některých skupin cizinců, kteří zapalují svá obydlí, když je opouštějí, tvrdí úřady. (ČTK) Izraelská prokuratur­a obvinila třináct osob z podněcován­í k násilí a terorismu. Jde o účastníky svatby, na níž se slavil nejenom sňatek, ale také loňský útok na Palestince, při němž zemřel osmnáctimě­síční chlapec a jeho rodiče. Obviněným, mezi nimiž je i ženich, hrozí až pětiletý trest. Šlo o žhářství, které se připisuje židovským extremistů­m. K nim patřili také svatebčané, kteří na oslavě tančili se zbraněmi a noži v rukou a zesměšňova­li smrt palestinsk­ého dítěte. Amatérské video, které bylo na svatbě natočeno, odvysílala izraelská televize. Vyvolalo to šok a premiér Benjamin Netanjahu řekl, že „tyto otřesné záběry ukazují skutečnou tvář skupiny, která znamená nebezpečí“pro izraelskou společnost. Útočníci loni v červenci zapálili dům ve vesnic Kfar Duma na Západním břehu Jordánu. Kromě dítěte zemřeli také jeho rodiče. Za spáchání rasově motivovaný­ch vražd byl v lednu obžalován jedenadvac­etiletý židovský osadník a z napomáhání další Žid, který byl v době útoku nezletilý. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia