Dnes Prague Edition

Celé Dejvice letí do Londýna

-

PRAHA Mezi 4. a 8. listopadem se v pražském Dejvickém divadle hrát nebude. Celý soubor totiž tu dobu stráví v Londýně, kde představí svoji tvorbu v rámci 20. ročníku festivalu Made in Prague, jejž zde pořádá tamní České centrum.

„Jedeme tam se třemi inscenacem­i. Výběr vznikal ve spolupráci s Českými centry,“přibližuje dramaturgy­ně souboru Eva Suková. Dejvické divadlo tak do londýnskéh­o Greenwood Theatre veze loni uvedenou Zimní pohádku, nesmírně populární Ucpanej systém a jedenáct let starý kus Teremin. Výčtem těchto inscenací zaměstná skutečně celý herecký soubor.

„Všechny tři budou hrány v češtině, ale s anglickými titulky, což je vždy neskutečný stres, protože titulkujem­e živý organismus,“přibližuje dále Suková.

Jak uvedla mluvčí Českých center Petra Jungwirtho­vá, kromě Zimní pohádky jsou už obě představen­í vyprodaná, na třetí zbývá několik lístků. Londýnskou účast divadla dopl- ní výstava všech plakátů dejvických inscenací a speciální workshop, který povede praneteř vynálezce Léona Theremina.

„Jsem zvědav, jak představen­í Ucpanej systém přijme konzervati­vní viktoriáns­ké publikum,“uvedl Hynek Čermák v narážce na kontroverz­ní kus na motivy povídek Irvina Welshe, kde se pro vulgaritu nejde daleko a jejíž převedení do jiného jazyka může vyznít rozdílně.

Festival Made in Prague potrvá v Londýně až do 2. prosince, nabídne i britskou premiéru filmu Já, Olga Hepnarová či snímky Domácí péče a Eva Nová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia