Dnes Prague Edition

Boj o platy v dopravním podniku

Odbory chtějí zvýšit mzdy o 7 procent, tomu však brání rozhodnutí radních. Mluví se i o stávce

-

PRAHA Až sedm set milionů korun ročně. O tolik více by pražský dopravní podnik (DPP) od příštího roku vydával na platy a benefity svých zaměstnanc­ů, pokud by vedení společnost­i přistoupil­o na požadavky odborářů.

„Mohu potvrdit, že právě probíhá kolektivní vyjednáván­í a je řešen i požadavek na úpravu mezd pro všechny zaměstnanc­e DPP,“říká Jiří Štábl, mluvčí společnost­i. Vyjednáván­í se účastní 23 odborových organizací DPP. Kromě navýšení mezd o sedm procent požadují i lepší zaměstnane­cké benefity, jako jsou například vyšší příspěvky na stravování či penzijní připojiště­ní. „Celkem by mohl předpoklád­aný dopad na rozpočet činit přibližně 700 milionů korun,“dodává Štábl.

Zatím proběhly dvě schůzky, na nichž odbory přednesly své požadavky, dohody s vedením společnost­i se během nich však nedobraly. Další setkání je naplánován­o na začátek listopadu a odboráři vyčkávají, s jakou nabídkou přijde DPP.

Tam se ale rýsuje problém. Současná kolektivní smlouva mezi odbory a dopravním podnikem, která mimo jiné stanovuje i výši mezd, totiž platí až do konce roku 2017. Její znění je možné měnit jen pomocí dodatků, na jejich podobě se však musí logicky shodnout obě strany.

„Mám v ruce čerstvé rozhodnutí dozorčí rady, podle kterého musím respektova­t rozhodnutí rady hlavního města z června 2015, tedy nenavyšova­t do konce roku 2017 mzdové náklady,“říká Martin Gillar, ředitel DPP. Je však podle něj možné jednat o dalších technikáli­ích kolektivní smlouvy, jako jsou třeba benefity nebo výše příplatků za přesčasy či za zastupován­í směn. Takto by si podle něj mohli zaměstnanc­i v souhrnu ročně polepšit až o dvě stě milionů korun.

Otázkou je, zda bude tento kompromis odborářům stačit. Ti sice nemají žádný nástroj, jak si svůj návrh dodatku do smlouvy prosadit i přes nesouhlas DPP, ale mají v rukou jiný trumf. V zákulisí se mluví o stávkové pohotovost­i v případě, že se DPP na listopadov­é schůzce postaví k požadavkům zamítavě. „Odborové organizace mají na stávku samozřejmě ze zákona právo a je to jedna z možností. V současné chvíli ale nic takového nezvažujem­e,“mírní nicméně zvěsti prezident podnikovýc­h odborářů Jiří Obitko.

Podle výroční zprávy DPP vydala společnost v loňském roce za mzdy celkem 4,57 miliardy korun a průměrná mzda jejích zaměstnanc­ů byla 34 014 korun měsíčně. Pro srovnání, v Praze byla v loňském roce průměrná mzda 33 852 korun, ve druhém čtvrtletí tohoto roku se však vyšplhala až na 34 939 korun.

Odboráři chtějí následovat celopražsk­ý trend. Není to však tak dávno, kdy dostali zaměstnanc­i dopravního podniku „přidáno“naposledy. Platy se jim zvedly vloni v září a poté na začátku letošního roku. Dohromady o 3,5 procenta. Po navýšení si řidiči autobusů podle informací DPP měsíčně přijdou v průměru na 33,4 tisíce korun a řidiči tramvají na 32,3 tisíce korun. Příznivá ekonomická situace v Čechách a obecně rostoucí poptávka po zvyšování mezd však podle odborářů nahrává tomu, aby se platy zvedly po roce znovu.

Tyto skutečnost­i by však podle ekonoma Davida Marka ze společnost­i Deloitte neměly být hlavním vodítkem, proč mzdy zvyšovat. „Je pravda, že se ekonomice daří, nicméně postavit to tak, že si kvůli tomu musí polepšit všichni zaměstnanc­i, není úplně správné,“říká. Podle něj by měly být při vyjednáván­í o mzdách zohledněny zejména hospodářsk­é výsledky konkrétníh­o podniku, jelikož každá firma Návrat domů

reaguje na zlepšující se ekonomicko­u situaci odlišně. To je však u pražského dopravního podniku poměrně obtížné, už jen proto, že jeho provoz z velké části dotuje město. Na jízdném společnost získá pouze asi třetinu svých příjmů a Praha musí na její chod ročně přispívat částkou více než jedenáct miliard korun. Za minulý rok nicméně dopravní podnik hospodařil se „ziskem“1,255 miliardy korun, který použil na částečné umoření dluhu z předešlých období.

Odboráři mají pro zvyšování mezd ještě jeden argument. Hrozí prý totiž, že společnost přijde o významnou část ze svých takřka jedenácti tisíc zaměstnanc­ů. Řeč je zejména o řidičích, kterých v dopravním podniku pracuje na čtyři tisíce. „Máme v Praze spoustu zaměstnanc­ů, zejména jde o řidiče autobusů, kteří sem přišli proto, že jsou v Praze mnohem vyšší hodinové příjmy než v regionech. To se ale brzy změní,“vysvětluje Obitko.

Vláda se totiž na začátku října dohodla s dopravci, kraji a odboráři na navýšení mezd řidičů veřejných linkových autobusů o téměř čtyřicet procent. Tím se výrazně sníží rozdíl mezi hodinovou mzdou v Praze a v okolních regionech.

Podle Obitka si tak řidiči, kteří dnes do Prahy za prací dojíždějí nebo si zde našli přechodné bydlení, dvakrát rozmyslí, zda se nemají vrátit domů. „Jezdili by tam sice stále za nižší mzdu než v Praze, ale ten rozdíl by již nebyl tak propastný. Také by v Praze nemuseli platit za dražší služby a mohli být častěji s rodinou,“dodává Obitko. Již dnes je podle něj nedostatek řidičů autobusů problém a odchod části z nich z DPP by mohl vést i k tomu, že nebude možné obsadit některé linky.

Zda se mají Pražané připravit na stávku, bude jasnější po listopadov­é schůzce.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia