Dnes Prague Edition

Kvůli vražedkyni viní inspekce dva policisty

-

PRAHA Generální inspekce bezpečnost­ních sborů v úterý obvinila dva policisty, kteří v červenci zasahovali při útoku v kavárně na Újezdu. Situaci podcenili a pachatelka o něco později zavraždila ženu v obchodním domě na Smíchově. Policisté čelí stíhání za zneužití pravomoci.

Oba obvinění pracují na místním oddělení policie na Malé Straně. „Policisté v rámci výkonu hlídkové služby v červenci letošního roku nesplnili svoji povinnost, která jim je dána zákonem o Policii ČR, nepostupov­ali v souladu s trestním řádem a neučinili všechna potřebná šetření a opatření k odhalení skutečnost­í nasvědčují­cích tomu, že byl spáchán trestný čin směřující ke zjištění jeho pachatele v souvislost­i s pokusem zvlášť závažného zločinu vraždy,“uvedla za Generální inspekci bezpečnost­ních sborů (GIBS) mluvčí Radka Sandorová.

Z paragrafu, podle něhož jsou policisté obviněni, vyplývá, že konali úmyslně. Podle obvinění policisté nesplnili povinnost „v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněn­ý prospěch“. Podle informací iDNES.cz muži přijeli 5. července do kavárny na Újezdu po oznámení, že tam jedna žena napadla jinou. Útočnice se jim údajně přiznala, že chtěla vraždit a že se v minulosti opakovaně léčila v bohnické psychiatri­cké nemocnici. Policisté ženu nechali převézt do Bohnic, kde ale nenahlásil­i, co udělala. O dva týdny později, jen několik hodin po propuštění, ubodala ženu v obchodním centru na Smíchově.

Za zneužití pravomoci úřední osoby policistům hrozí jeden až pět roků vězení nebo zákaz činnosti. Podle Sandorové probíhá vyšetřován­í na svobodě. Zda budou obvinění postaveni mimo službu, musí rozhodnout jejich nadřízený.

Třiatřicet­iletá žena, kvůli které policisté na Újezd přijeli, je ve vazbě a čelí obvinění z vraždy. Podle psychiatrů trpí vážnou poruchou, za svůj čin je ale odpovědná. V minulosti zahájila změnu pohlaví na muže, léčbu nedokončil­a. Je možné, že podávání hormonů zvýšilo její agresivitu. (pak)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia