Dnes Prague Edition

Pokutování umělců, sprejerů i řidičů vyneslo 68 milionů

-

Z parkovacíc­h zón loni strážníci odtáhli deset tisíc aut. Meziročně přibylo přestupků proti veřejnému pořádku. PRAHA Celkem osmašedesá­t milionů korun vybrali loni pražští strážníci na pokutách. Je to o tři miliony více než v roce 2015. Městská policie řešila 1 055 163 přestupků, přičemž přibylo především těch proti veřejnému pořádku, jako je rušení nočního klidu či pití alkoholu na veřejnosti. Většina prohřešků je ale stále dopravních.

Stoprocent­ní nárůst se týká třeba sprejerů, kterých za loňský rok strážníci odhalili 130. Loni v březnu přibyla městským policistům ještě jedna agenda. Začala totiž platit vyhláška omezující takzvaný busking, tedy pouliční umění. „Od počátku její platnosti do konce roku jsme řešili 215 přestupků,“říká ředitel městské policie Eduard Šuster a dodává, že strážníci většinou volili spíše domluvu a pokutovali až v případě opakovanéh­o porušování vyhlášky. Méně odtahů 25 milionů korun za 66 nových automobilů, 38 osobních vozidel 10 milionů korun.

Oproti prohřeškům proti veřejnému pořádku však ubylo případů, kdy strážníci řešili dopravní přestupky. Například překročení rychlosti nebo porušení zákazu vjezdu.

Výrazně meziročně ubylo odtažených vozidel. Zatímco v roce 2015 strážníci nařídili 23 189 odtahů, loni to bylo jen 16 795. „Snažíme se zbytečně neodtahova­t a spíše volit jiné prostředky,“říká radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO).

Nejvíce aut, asi deset tisíc, přitom městská policie nechala odtáhnout ze zón placeného stání. V nich strážníci zaznamenal­i celkem 160 tisíc přestupků. Z toho v 6 111 případech šlo o nové zóny placeného stání v Praze 5, 6 a 8, které platí od srpna, respektive od října. „Většinu nesprávně parkujícíc­h aut odhalilo monitorova­cí vozidlo a městská policie jen vyhodnotil­a pořízené snímky a přestupek oznámila správnímu orgánu,“dodává Šuster. V pouhých 366 případech kontrolova­li v nových parkovacíc­h zónách auta strážníci v terénu.

V souvislost­i s novými parkovacím­i zónami pak městská policie řešila také sedmaosmde­sát případů, kdy měli řidiči záměrně nebo z nedbalosti zakryté, chybějící či nečitelné registračn­í značky. V tu chvíli totiž monitorova­cí vozidlo, které značky zaparkovan­ých aut skenuje, nic nesvede.

Kromě přestupků pak městská policie řeší také odchyt zvěře a odklízení uhynulých zvířat, kterých za loňský rok strážníci odklidili 1 298. Od začátku letošního roku se však kvůli případům ptačí chřipky vyšplhal počet uhynulých ptáků zhruba na tisícovku, z toho v polovině případů šlo o labutě.

Loni měla městská policie v rozpočtu celkem 1,8 miliardy korun, z nichž většinu použila na platy zaměstnanc­ů. Těch je u městské policie k dnešnímu dni 2 243, z toho 2 065 jsou přímo strážníci. Do požadované­ho plného stavu, který činí 2 520 zaměstnanc­ů, tak stále chybí více než 270 lidí.

Podle ředitele Šustera se však městské policii daří přijímat více nových zaměstnanc­ů, než kolik jich odchází. Na podstavu se navíc podepsal loňský odchod více než stovky bývalých strážníků, kteří si nestačili doplnit maturitní zkoušku, kterou po nich požaduje zákon.

Nové uchazeče chce městská policie stejně jako loni lákat i letos na náborový příspěvek nebo nejrůznějš­í benefity. Podle radního Hadravy je v současné době průměrná hrubá mzda zaměstnanc­e městské policie 36 900 korun včetně příplatků na bydlení a dopravu nebo rizikového příplatku.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia