Dnes Prague Edition

Párek pod pultem

Na výletě nebo v jídelně mohou děti svačit, co jim vyhláška zakazuje

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Mezera po bufetech a automatech, které z řady škol zmizely po zavedení pamlskové vyhlášky, se rychle zaplňuje. Škol, kde je nahradili podle představ autorů nařízení, je ale pomálu. Jinde jde o změnu k horšímu.

Na řadě škol s pamlskovou vyhláškou bojují. „Na gymnáziu zrušili bufet, přivezli dva automaty, jeden na bagety, druhý na zdravější pamlsky. Na základě podpisu rodičů umožňují dětem v obědové přestávce opustit školu a zajít si nakoupit do supermarke­tu,“říká rodič jednoho brněnského gymnazisty.

Byznys v šatně

Jinde provozují studenti svůj vlastní black market. „Syn vyprávěl, že starší děcka o velké přestávce v šatně prodávají kofolu, minerálky, kafe, čaj, párek nebo polévku do hrnečku. Dokonce tam zapůjčují i hrníčky na polévku a čaj,“říká Martina ze Zlína.

Místo bufetů začaly svačiny nabízet školní jídelny. Podle České školní inspekce je připravuje téměř 15 procent. Ale i ty mají daleko k ideálu. Řada z nich se sice řídí pravidly zdravého stravování, i když přímo nesplňují kritizovan­á přísná omezení na obsah cukru, tuku a soli v potravinác­h, jak je stanovuje pamlsková vyhláška.

Další si zásady zdravého stravování vykládají velmi svérázně. Na jejich svačinovém menu se tak objevují takové excesy, jako jsou párek v rohlíku nebo salámová pomazánka, ale především velké procento sladkých svačin.

Dvě a v některých případech tři sladké svačiny týdně jsou běžné především v jídelnách, které souběžně se svačinami pro školáky připravují i svačiny pro děti v předškolní­m věku. Jenže svačina pro školáka by měla vypadat jinak. „Když k chlebu s marmeládou nebo medem přidáte ovoce, pro děti v mateřských školách je to přijatelné jídlo, na základce už jim ale moc nedá, rychle jim vyhládne,“upozorňuje Alena Strosserov­á, která má školní stravování na starosti na úřadu městské části Praha 3.

Nejhorší je nejíst

„Chléb s medovým máslem dodá jen tuky a sacharidy, žádné bílkoviny, místo másla by mohla být lučina smíchaná s medem,“nabízí o něco lepší řešení nutriční terapeutka Václava Kunová. Ve vybraných svačinovýc­h jídelníčcí­ch jí chyběly především bílkoviny.

Nechat dítě bez svačiny je ale podle ní ještě větší problém. „Pokud dítě nemá svačinu, dětem kolísá hladina krevního cukru, snáze vznikne obezita, mají problémy s udržením pozornosti nebo s dosažením doporučené dávky vápníku za den,“vyjmenováv­á problémy, se kterými se potýkají hladové děti.

Zmatek v zákonech

Jasno v jídelníčku ale nemají ani bufety, které se řídí pamlskovou vyhláškou. Jejich vedoucí i hygienici se shodují, že je značně nepřehledn­á. Například hořčici úplně zakazuje. Jenže když se jedna ze škol ozvala, že ji bufet používá na výrobu rybí pomazánky, bylo to povoleno.

A s tím, jak se školy vypořádáva­jí s praktickým­i dopady vyhlášky, výjimek přibývá. „Ministerst­vo vydalo přípis, že když jdeme s dětmi na výlet, nemáme jim bránit koupit si čokoládu nebo zmrzlinu. Venku to nevadí?“ptá se například ředitelka Základní školy Buzulucká v Teplicích Milena Hodková, která marně hledá nového provozovat­ele školního bufetu.

s přispěním Alžběty Šimkové

 ?? 2x foto: F. Vlček, MAFRA ?? Pamlskově V kostelecké­m školním bufetu (vlevo a dále vlevo) jde na odbyt ovoce a třeba tortilly.
2x foto: F. Vlček, MAFRA Pamlskově V kostelecké­m školním bufetu (vlevo a dále vlevo) jde na odbyt ovoce a třeba tortilly.
 ??  ??
 ??  ?? Párek v rohlíku I takovou svačinu nabízejí školní jídelny.
Párek v rohlíku I takovou svačinu nabízejí školní jídelny.
 ??  ?? Pomazánky Školní bufet v Kostelci nad Černými lesy sází na zdravé pomazánky (vlevo). Ta z červené řepy dětem moc nechutná.
Pomazánky Školní bufet v Kostelci nad Černými lesy sází na zdravé pomazánky (vlevo). Ta z červené řepy dětem moc nechutná.
 ??  ?? Svačiny Zdravý bufet mají i v Českých Budějovicí­ch. Foto: F. Vlček, P. Lundák, MAFRA
Svačiny Zdravý bufet mají i v Českých Budějovicí­ch. Foto: F. Vlček, P. Lundák, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia