Dnes Prague Edition

Říkají mu lovec šmejdů. Čistí své město

Seniora se podomní prodejci energií snažili napálit, tak se jim to rozhodl vrátit

-

Poté se soustředil na prodejce, kteří zvou na předvádění zboží. „Přišla nám do schránky pozvánka do hotelu Tejnora na přednášku na téma o zdravém stravování. Tak jsme se tam s manželkou vypravili. Byly to samozřejmě hrnce. Chlapík na předvádění srdnatě vyprávěl, že jen ty jejich hrnce jsou na přípravu zdravé stravy a že jsou velice levné. A začal strašit tím, že má v rodině doktora a ten by potvrdil, že vařit v jiných hrncích než v jejich je šíleně nezdravé a jídlo uvařené v kastrolech, co máme doma, je jedovaté,“líčí senior. Dodává, že se přihlásil a řekl: „Já mám v rodině taky doktorku.“Prodejce pookřál: „No vidíte, tady pán to také potvrdí.“Jenže Jan pokračoval: „Ale doktorku práv. A vy tady lidi zastrašuje­te a to je trestné.“

A s paní odešel. Když mu ale ti samí prodejci asi po měsíci poslali pozvánku znovu, zavolal už pracovníky České obchodní inspekce v Hradci Králové. „Přijeli a rozpustili akci hned na jejím začátku,“usmívá se.

Lovce šmejdů zná dobře velitel vysokomýts­ké městské policie Jaromír Antl. Podle něj si prodejci vybírají důvěřivé obyvatele především staršího věku.

„Je pak smutné, že na to tito senioři často doplácejí. Až později si uvědomí, co podepsali. Pak už to není práce pro nás, ale pro advokáty, na které musíme poškozené lidi odkázat,“říká. Často se podle něho na strážníky obracejí potomci seniorů poté, co se jim jejich starší rodiče svěří, že podepsali nevýhodnou smlouvu, a oni se ji snaží zrušit. „Naštěstí to mnohdy zrušit jde, i když je to často složité. Horší jsou případy těch, kteří se do domu vloudí pod záminkou kontroly energie a pak důvěřivým lidem ukradnou peníze,“pokračuje.

Jak dodává, i přes platnost nařízení týkajícího se zákazu podomního prodeje strážníkům práce neubylo. Případů bylo více než v předchozíc­h letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia