Dnes Prague Edition

Nejdříve na nás poslali kontrolu z hygieny

- — Radka Hrdinová

Školní bufet považuje Lenka Rosenstein­ová, ředitelka Základní školy Kostelec nad Černými lesy, za nezbytnou součást školy. „Mám tu stovky dětí a musím je nakrmit,“říká. Na začátku ledna proto přestavěla bufet tak, aby mohla prodávat svačiny vlastní výroby podle vyhlášky.

Jaké jsou vaše první zkušenosti s novým bufetem?

Hned na nás poslali kontrolu z hygieny, na udání. Někomu se nelíbilo, jak svačiny připravuje­me. Museli jsme udělat nové rozvody vody, elektřiny, dali jsme do pořádku dřezy. Stálo to hodně úsilí a peněz, ale funguje to.

S jakými svačinami máte největší úspěch?

Děti si zamilovaly tortilly a tousty. Naopak co chutná mně, to děti nejedí, například pomazánku z červené řepy.

Vydělá si bufet na provoz?

Že by to byl výdělečný projekt, to si nedovedu představit, museli bychom být velkou školou. Navíc všechny svačiny držíme pod 15 korunami, na tom nemůžeme vydělat. Bereme to jako sociální službu pro našich 400 dojíždějíc­ích dětí. Zachraňuje nás, že si sami nemusíme platit nájem, také máme v bufetu i papírové zboží.

Zatíží to rozpočet školy?

Zaměstnává­me paní, která v bufetu prodává. Když se mluví o podpoře, potřeboval­a bych, aby mi někdo přispěl na její plat. Ta vyhláška byla bohužel málo připravená, mělo být jasně řečeno, jak to bude fungovat finančně, nejen co se smí a nesmí prodávat. Teď už to nezabalím. Věnovali jsme tomu spoustu úsilí, investoval­i jsme do úprav, které od nás chtěla hygiena. Všichni na nás byli hodní, ale přece jen se to nasčítá. Ohrozí to budoucnost vašeho bufetu?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia