Dnes Prague Edition

Jesenický masakr sekerou

- Video z místa činu sledujte na www.idnes.cz/jsvoboda

Nesnášenli­vý, agresivní žárlivec. Tak je ve vyšetřovac­ím spise popisován 43letý traktorist­a Josef Svoboda, který 28. února 1967 zabil své čtyři syny, dceru, tchána a dceru jeho sousedů. Předtím byl pětkrát soudně trestán, z vězení se naposledy vrátil 22. prosince 1966, dva měsíce před plánovaným rozvodem.

Svobodová později líčila, jak na ni manžel neustále žárlil. Stačilo, aby přišla návštěva či si s někým povídala. Žárlil i na 15letého spolužáka svého nejstaršíh­o syna Josefa, který to u výslechu potvrdil.

Tehdy Svobodovi bydleli v Nové Vsi na Jesenicku. Manželka Drahomíra si však našla domek v nedalekých Bukovicích a se všemi šesti dětmi se tam odstěhoval­a. Marně žádala, aby manžel zůstal v původním bydlišti.

Soud nařídil líčení na 28. února 1967 v 7.45 a Drahomíra Svobodová se reakce manžela na blížící se rozvod po šestnácti letech manželství obávala. Dohodla se proto s dětmi, že odjede ke svým rodičům do Vlčic – Dolního Lesa. Dcery a nejmladší syn, 10letý Luděk, za ní měli přijet 27. února po vyučování, zbývající tři starší kluci měli zůstat doma. Muži zanechala vysvětlují­cí dopis se vzkazem, ať dorazí k soudu.

Svoboda měl však svou hlavu. Po vyučování vzal dcery domů a v půl deváté večer se s jedenáctil­etou Elenou a osmiletou Libuší objevil u domu svého tchána Jindřicha Furmánka ve Vlčicích.

Tchán již v minulosti odmítl Svobodu vpouštět do domu a vyhodil ho s pomocí příbuzných i tentokrát. Zeť se následně vrátil do Bukovic a mezi jednou a třetí ráno ubil tupou stranou sekery své čtyři syny. Na Josefa, Karla, Zdenka a Luďka zaútočil, zatímco spali.

Když je ráno našla policie, žil už pouze Karel, zemřel však hodinu po převozu do nemocnice.

Se sekerkou v kabele odešel Svoboda z domu a traktorem odjel znovu do Vlčic. Ke stavení Furmánkový­ch přišel kolem sedmé ráno, vešel do kuchyně a sekerkou zaútočil na tchyni, která byla stejně jako jeho manželka už vzhůru. Žena po první ráně začala křičet: „Utíkej, Draho, utíkej!“

Svoboda ještě několikrát udeřil tchyni, pak vběhl k tchánovi do pokoje, bil sekerkou i jeho a poté vyběhl ven za svou ženou. Dohonil ji u silnice kvůli tomu, že Drahomíra poslechla jeho volání a počkala. „Zastavila jsem, protože jsem si myslela, že mi nemůže nic udělat, když je doma otec i matka,“vysvětlova­la u výslechu.

Manžel ji vzal za ruku a táhl ji zpátky Vrahův konec k domu. Teprve tehdy uviděla, co udělal. „Podívej se, a teď to čeká na tebe. Z tebe udělám sekanou,“řekl Svoboda a zaútočil.

Žena se bránila, otce chytila i dcera Elena, která vzápětí dostala ránu sekerou do hlavy. „Počala jsem plakat a utíkala jsem přes dvůr dozadu do polí. Mezitím jsem viděla, že maminka tatínkovi také utekla,“uvedla starší dcera. Drahomíře se podařilo vytrhnout manželovi sekeru a vhodit ji zavřeným oknem do místnosti, kde ležel její otec. Poté se schovala za komín.

Mezitím přišla do domu 17letá dívka ze sousedství Anna Cuhrová, kterou podle vyšetřovat­ele přivolala Elena. Sousedka vešla do domu a Elena slyšela, jak říká: „Pane Svoboda, nechte paní Svobodovou na pokoji. Co to děláte?“Pak už jen viděla, jak „Anka“vyvrávoral­a na dvůr, kde padla.

Svoboda, který přišel o sekeru, vzápětí našel tchánovu nenabitou brokovnici, chodil s ní po dvoře a mířil na dceru Elenu. Následně vylezl na seno, kde hledal svou ženu.

Svobodova tchyně Marie zůstala po ranách sekerou ležet, ale nebyla v bezvědomí. A když se Svoboda vyřítil za manželkou k silnici, vydala se k sousedům pro pomoc. Přivedla Alexandra Rajma, který přišel k domu, křičel na Svobodu a nadával mu za to, co udělal. Řekl mu také, že jede vše ohlásit.

Svoboda se o první sebevraždu pokusil vzápětí ve stodole, kde policie našla přetržený provaz. Poté se znovu nalezenou sekerkou v ruce vlezl do blízkého rybníku a bil se do hlavy. Posléze toho nechal a vydal se směrem na Bukovice. Sekerku odhodil do Vojtovické­ho potoka a došel k lomu Hutberg, kde kolem čtvrt na deset skočil z nejvyššího místa. Podle čtveřice dělníků, kteří tam pracovali, byl na místě mrtvý.

Sanitky odvezly zraněné z Vlčic do jesenické nemocnice. Tchán Jindřich Furmánek zemřel dva dny po převozu, nejmladší dcera Libuše za čtyři a Cuhrová za pět dní. Manželka, dcera Elena a tchyně Marie přežily.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia