Dnes Prague Edition

Na kolínské frontě klid, i díky opatřením

-

Masopustní politika

Největší karneval v Německu se po zkušenoste­ch s útoky migrantů na ženy koná pod přísným dohledem policie. Až na drobné incidenty hlásí Kolín klid. KOLÍN NAD RÝNEM Jak se chovat v karnevalov­ém průvodu, jak si pořídit kostým nebo kdy si společně s ostatními zakřičet „Kölle Alaaf“– ať žije Kolín. To všechno se nejrůznějš­í charitativ­ní organizace v Kolíně nad Rýnem snaží sdělit migrantům a běžencům, kteří do města v uplynulých dvou letech přišli.

Kolín se každoročně během největšího karnevalu v Německu na necelý týden změní k nepoznání. Mravy se rozvolní a alkohol teče proudem. Městem od minulého čtvrtka až do této středy procházejí Kolíňané i návštěvníc­i z dalších měst ve více nebo méně bizarních kostýmech.

Na jejich bezpečnost nyní dohlíží 2 200 policistů. Právě v centru Kolína totiž o silvestrov­ské noci roku 2015 došlo k rozsáhlým organizova­ným útokům na ženy, které páchali zejména muži ze států severní Afriky. Letos během prvního dne slavnosti policie zasahovala v 1 100 případech, sexuální motiv z nich ale mělo pouze několik.

Do uprchlický­ch ubytoven v Kolíně přišel už koncem ledna e-mail ohledně „aktuální bezpečnost­ní situace“ve městě. Policie vedení ubytoven vyzývala k tomu, aby v zájmu zachování klidu během karnevalu nepodporov­ala účast migrantů na slavnostec­h.

„Je známo, že loni ubytovny organizova­ly hromadné návštěvy karnevalu a doprovodný­ch akcí. Policie se k takovým akcím staví z bezpečnost­ního hlediska velmi kriticky a vzhledem k současné bezpečnost­ní situaci v Německu i silvestrov­ským událostem letos v Kolíně tento postup nedoporuču­jeme,“stálo ve zprávě.

Všechna významná média o ní okamžitě informoval­a. Organizáto­ři pak vydali prohlášení, že karneval je přístupný všem bez rozdílu. Od zprávy se distancova­la i policie, podle níž šlo jen o návrh zprávy, která nebyla určena k odeslání.

Přesné zhodnocení letošního karnevalu

Fakta Až deset útoků na migranty každý den vydá policie nejdříve koncem týdne, zatím ale hodnotí jeho průběh spíše příznivě. Podle údajů zveřejněný­ch do včerejška bylo 139 osob vykázáno z místa konání karnevalu, dalších 92 dostalo pokutu, 26 lidí skončilo ve vazbě. K tomu policie zaznamenal­a 47 obvinění z ublížení na zdraví a 15 krádeží.

Centrum Kolína bylo i kvůli prosincové­mu atentátu kamionem v Berlíně opevněno, aby se zabránilo vjezdu aut.

Stejně jako americký prezident Donald Trump dominuje od svého zvolení zprávám ze světa, byla to právě jeho podobizna, která byla letos v karnevalov­ém průvodu nejčastěji k vidění. Vedle něj pak městem na alegorický­ch vozech v nadživotní velikosti projížděli podobně jako loni politické stálice: Vladimir Putin, Angela Merkelová, Hillary Clintonová nebo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

I během karnevalov­ého veselí se ale projevují frustrace ze světového dění. V nedalekém Düsseldorf­u například Trumpovi autor figuríny sám ze vzteku ukopl hlavu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia