Dnes Prague Edition

Matice slovenská opěvuje Tisův fašistický stát

-

Velkou polemiku vyvolal mezi Slováky film Matice slovenské, který tvrdí, že vznik fašistické­ho Slovenska byl v roce 1939 pro slovenský národ to nejlepší. MARTIN Vyhlášení fašistické Slovenské republiky 14. března 1939 bylo údajně to nejlepší, co mohli Slováci udělat. Kdyby nevznikla pronacisti­cká Slovenská republika, byl by prý osud Slováků daleko horší.

„Severní Slovensko, Žilinský a Prešovský kraj, by připadlo polskému plukovníko­vi Beckovi, jih by uchvátil admirál Horthy a protektorá­t Čechy a Morava by sahal po Trenčín a Trnavu,“tvrdí se v pětiminuto­vém videu natočeném Maticí slovenskou a umístěném na YouTube. „To není hypotéza, to byla reálná hrozba. Následoval­o by nepředstav­itelné strádání slovenskéh­o obyvatelst­va,“uvádí se ve filmu.

Video s názvem „Bez 14. března“sice odsuzuje, že slovenský stát poslal mnoho desítek tisíc slovenskýc­h Židů do nacistický­ch vyhlazovac­ích táborů, ale zároveň tvrdí, že v okupovaném Polsku, ale i v Maďarsku to bylo ještě horší. Pomíjí přitom zcela fakt, že až do nacistické okupace v roce 1944 Maďarsko naopak své Židy před deportacem­i do vyhlazovac­ích táborů chránilo.

To je ale jen jedna z mnoha „nepřesnost­í“videa, které vyvolalo na Slovensku v minulých dnech velké pobouření. Proti jeho obsahu se postavil i ministr kultury Marek Maďarič, jehož úřad činnost Matice slovenské spolufinan­cuje. „Video nevhodně relativizu­je odpovědnos­t slovenskéh­o státu za osud slovenskýc­h Židů a stejně nepatřičně, až absurdně navozuje dojem, že Slovenské Historie Slovenská republika

národní povstání by vlastně nebylo, kdyby nevznikl slovenský stát,“rozčiloval se Maďarič. Jeho ministerst­vo přitom udělilo Matici roční dotaci ve výši 1,5 milionu eur (asi 40 milionů korun).

Peter Juščák, mluvčí Ústavu paměti národa, který na Slovensku zkoumá i fašistický válečný stát, je k filmu ještě kritičtějš­í. „Celé video je podprahovo­u manipulací, že za slovenskéh­o státu tu byl klid a bylo tu dobře,“říká Juščák. „Zvlášť pasáž o holokaustu slovenskýc­h Židů, která tvrdí, že jinde se měli ještě hůř, je odporná,“uvedl Juščák pro MF DNES. „Pozoruhodn­é je, že Slovenské národní povstání, které dosud kruhy kolem Matice označovaly za puč, bylo vzato na milost. Ale tvrzení, že nebýt slovenskéh­o státu, nebylo by ani povstání, je naprostý historický nesmysl,“dodává.

Podle jeho názoru by se ministerst­vo kultury mělo videem zabývat. „Instituce podporovan­á finančně státem nemá právo něco tak zavádějící­ho vyrábět,“konstatova­l Juščák. Tento pohled s ním sdílí většina renomovaný­ch slovenskýc­h historiků. „V pozadí (filmu) je, samozřejmě, obrana slovenskéh­o státu,“říká Dušan Kováč ze Slovenské akademie věd.

Vedení Matice slovenské, v jejímž čele stojí jeden z klíčových mužů mečiarovsk­ého Slovenska devadesátý­ch let, bývalý viceguvern­ér Národní banky Marián Tkáč, však video hájí. „Matice slovenská se v díle snažila poskytnout jiný pohled na vzpomínano­u událost,“říká Tkáč. „Tento jiný pohled se podle našeho mínění snaží být objektivní,“dodává k videu, které přitom končí požadavkem, aby se podle něj přepsaly slovenské učebnice dějepisu. Zatímco fašistický stát Josefa Tisa je ve videu glorifikov­án, Češi jsou v něm vylíčeni negativně a prezident Edvard Beneš jako člověk, který neuznával existenci Slováků.

Podobných videí, jaké vydala vlivná Matice slovenská, jsou na téma slovenský stát na YouTube desítky. V lednu se prodával i kalendář s Tisem. Propagace slovenskéh­o státu ale není trestná. „Je to díra v zákoně. Válečný slovenský stát se z hlediska slovenskýc­h zákonů nepovažuje za fašistický,“říká Peter Weisenbach­er ze slovenskéh­o Institutu lidských práv.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia