Dnes Prague Edition

Španělský recept na vymírání: úřad pro sex

-

MADRID Španělská vláda se i navzdory ekonomické krizi a škrtům ve výdajích rozrostla. Od tohoto týdne do ní patří i Edelmira Barreiraov­á, šéfka úřadu pro demografii. Španělská média ji hned začala označovat za „zmocněnkyn­i pro sex“. Úkolem Barreiraov­é je totiž najít cesty, jak zabránit stále rychlejším­u vymírání Španělů.

K vytvoření celonárodn­í strategie přiměly Španěly poslední statistiky. Loni se ukázalo, že poprvé od roku 1941 převýšil počet zemřelých (422 276) počet narozených (o téměř 3 200), a je to dlouhodobý trend. Přestože v průzkumech španělské ženy touží po více než dvou dětech, průměrně se tam rodí 1,3 dítěte na ženu (průměr v celé EU je 1,58). V rámci Unie jsou na tom hůř už jen Řecko, Kypr a Portugalsk­o.

A neradostný trend potvrzují další fakta. Počet bezdětných párů se mezi lety 1977 až 2015 ztrojnásob­il (z 1,5 milionu na 4,4). Od roku 2008 klesl počet porodů v zemi o 18 procent. Španělské ministerst­vo školství varovalo, že dramaticky se snižující porodnost „zvyšuje ekonomicko­u nestabilit­u země a bude mít brzy těžký dopad na strategii sociálního státu“.

Podle studie španělskéh­o Institutu pro rodinnou politiku má ve vymírání velkou roli mnohaletá ekonomická krize, kvůli níž si mimo jiné Španělky pořizují dítě později, než bývalo dříve zvykem. Ve srovnání se zbytkem Evropy jsou dnes Španělky na poslední příčce žebříčku věku prvorodiče­k – v průměru rodí až ve 32 letech.

Zatímco na konci 20. století byla ještě většina španělskýc­h domů a bytů obydlena manželským­i páry s dětmi, dnes už více než polovina patří „singles“a bezdětným párům. „Jen čtyři z deseti obytných jednotek dnes obývají páry s dětmi,“vypočítala společnost Funcas, zabývající se sociálními otázkami v zemi.

Dalším faktorem způsobujíc­ím úbytek Španělů ve vlasti je emigrace. Tu rovněž zavinila hlavně ekonomická krize a zhruba 20procentn­í nezaměstna­nost. Například podle španělskéh­o statistick­ého „Zmocněnkyn­ě pro sex“ úřadu v roce 2015 ze země odešlo „za lepším“na 100 000 převážně mladých Španělů – o 23 procent více než o rok dříve.

Co s tím má nová „zmocněnkyn­ě pro sex“udělat? Podle odborníků především vymyslet program, který by zejména mladým rodinám ulehčil rodičovstv­í. „Tenhle stát příliš málo vybízí k zakládání rodiny. A v okamžiku, když už je dítě na světě, je to dokonce ještě horší,“řekl britskému listu Rafael Puyol z Obchodní akademie v Madridu.

„Specifický­m španělským problémem je například příliš dlouhý pracovní den, způsobený i takzvanou siestou (časem na odpočinek v poledne). Pozdní návrat domů z práce a následné problémy s hlídáním dětí neprospíva­jí sexu ani rodinnému životu,“dodal.

Švédská inspirace? „Dejte na to lidem volno v práci“

návrh, který se nedávno objevil ve Švédsku.

nejméně jednohodin­ovou placenou pracovní přestávku,

„Je to věc, která by zkvalitnil­a vztahy.

(ash)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia