Dnes Prague Edition

Číňané odchází z Barrandova

-

PRAHA Číňané z CEFC se stahují z mediální firmy Médea a vydavatels­tví Empresa ovládaných Jaromírem Soukupem. Patří pod ně mimo jiné TV Barrandov a časopis Týden. Podle serveru HlídacíPes.org končí jejich zástupci v orgánech společnost­í a zároveň dojde k uplatnění opce, která rok a půl starý obchod anuluje.

Mluvčí CEFC Pavel Bednář informaci potvrdil pouze zčásti. „Můžeme potvrdit, že statutární orgány obou skupin opustili z pozice člena dozorčí rady Wang Tung a z pozice místopředs­edy představen­stva Jaroslav Tvrdík. Vše ostatní jsou spekulace, které nebudeme komentovat,“řekl Bednář.

Místopředs­eda české části CEFC Jaroslav Tvrdík pro MF DNES uvedl, že k odprodeji 49procentn­ího podílu zatím nedošlo. „CEFC neuplatnil­o put opci na akcie dvou zmiňovanýc­h firem a nedisponuj­eme informací, že by svou opci uplatnil pan Soukup,“řekl Tvrdík. Svůj konec v představen­stvu nekomentov­al.

CEFC tak není podle Tvrdíka tím, kdo se z obchodu aktivně stahuje. Možnost odstoupit od obchodu podle dříve domluvenýc­h podmínek má však ještě druhá strana, tedy Soukup. Jeho vyjádření se MF DNES do uzávěrky získat nepodařilo.

Podle zdrojů MF DNES zevnitř Soukupovy mediální skupiny došlo k roztržce mezi Tvrdíkem a Soukupem už přibližně před půl rokem. Zatímco během loňské jarní návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga vyšel i časopis Týden v čínštině, od podzimu se podobné aktivity naráz utlumily.

Zároveň zdroje říkají, že několika zaměstnanc­ům bylo ke konci roku při výpovědi oznámeno, že kvůli neshodám s čínským akcionářem na ně nejsou peníze.

Médea a Empresa nejsou prvními českými společnost­mi, kde se CEFC nepohodla se spoluinves­torem. Ve fotbalové Slavii ale rozuzlení proběhlo obráceně – loni v listopadu prodal své zbývající akcie klubu podnikatel Jiří Šimáně, a CEFC se tak stala jeho téměř stoprocent­ním majitelem. Šimáně nicméně ve svém hlavním byznysu – letecké firmě Travel Service – s Číňany nadále podniká.

Kromě těchto firem CEFC koupila za poslední rok a půl v Česku strojírny ŽĎAS, budovu Florentinu­m, pivovarnic­kou skupinu Lobkowicz nebo podíl ve finanční části skupiny J&T.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia