Dnes Prague Edition

Návod, jak do formuláře uvádět (nejen) příjmy z podnikání

-

ZÁKLADNÍ FORMULÁŘ

Vyplnit první stranu formuláře není obtížné, jde v podstatě jen o osobní údaje plátce. Popis jsme uváděli podrobně v příloze 21. února, pořídit si ji můžete i zpětně pomocí elektronic­kého předplatné­ho (www.mfdnes.cz, tel. 225 555 522). Zde popisujeme jen řádky, které by mohly být problemati­cké.

Záhlaví

Finančnímu úřadu: Zapíšete kraj, kde žijete. Územnímu pracovišti: Seznam najdete na webu Finanční správy ČR, stačí zadat vaše PSČ. Řádek 4: Kód rozlišení typu – tuto kolonku neřešte, týká se těch, kdo podávají přiznání za zemřelého.

1. oddíl

Údaje o poplatníko­vi

Řádky 29 až 30: Daňový nerezident je ten, kdo nemá na území ČR trvalý pobyt či se zde obvykle nezdržuje.

PŘÍLOHA ČÍSLO 1, strana 1

Podnikatel­é by při vyplňování daňového přiznání měli pokračovat přílohou číslo 1. Tam se totiž objeví jejich nejpodstat­nější příjmy a výdaje. Výsledek toho, co v příloze vypočítají, pak přenesou do hlavní části formuláře.

Záhlaví: V pravém horním rohu vyplňte své rodné číslo. Jako vždy platí, že když máte číslo devítimíst­né, nikam nedoplňuje­te žádnou nulu.

1. Výpočet dílčího základu daně z příjmů z podnikání

Neoznačený řádek: Zaškrtněte jednu z možností – zda máte daňovou evidenci, nebo vedete účetnictví. Když se nehodí ani jedna z těchto variant, protože evidujete jen své příjmy a od nich odečítáte paušální výdaje podle zákona, označte kolonku Uplatňuji výdaje procentem z příjmů. Model: Petr zaškrtává možnost paušálních výdajů. Řádek 101: Vyplňte příjmy z podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti. Model: 180 000 z podnikání + 12 000 za honorář = 192 000.

Řádek 102: Kolonka je určena pro výdaje. Pokud si vedete účetnictví nebo daňovou evidenci, vepište sem údaj o nákladech ze svých záznamů. Jestliže se rozhodnete pro paušální náklady, odečtěte jen procenta z příjmů (40, 60, nebo 80 procent podle druhu činnosti – viz sloupek na této dvoustraně). Pozor: peníze zaplacené na sociálním a zdravotním pojištění se do výdajů neuvádějí. Model: 180 000 x 60 % + 12 000 x 40 %= 112 800.

Řádek 104: Vypočtěte zisk, nebo ztrátu: řádek 101 minus řádek 102, číslo může být záporné. Model: 192 000 – 112 800 = 79 200.

Řádek 105: Zde se vyplňují nepeněžní příjmy či daňové úpravy. Když třeba ke klientovi místo sjednané finanční odměny můžete chodit zdarma na masáže nebo vám bezplatně opraví auto. Podkladem jsou údaje z daňové evidence či účetnictví.

Řádek 106: Do řádku uveďte daňové úpravy a výdaje, které daňový základ snižují. Patří sem například odpisy hmotného majetku (ty jsou povinné, pokud jste si zakoupili k podnikání nějakou věc dražší než 40 000 korun) a tvorba rezerv. Podkladem jsou údaje z daňové evidence či účetnictví.

Řádek 107: Zapisuje se část příjmu, kterou podnikatel přerozdělí na manžela nebo jinou spolupracu­jící osobu. Na manžela nebo manželku, kteří se podílejí na provozován­í firmy, lze takto přerozděli­t maximálně 50 procent a částka, o niž příjmy přesahují výdaje, nesmí být vyšší než 540 000 korun za celé zdaňovací období nebo 45 000 korun za měsíc. V případě jiných lidí žijících v domácnosti s podnikatel­em se přerozdělu­jí příjmy tak, aby jejich podíl nepřesáhl 30 procent. Suma, o kterou příjmy překračují výdaje, smí být nejvíce 180 000 korun za zdaňovací období. Příjmy a výdaje se nesmějí přerozdělo­vat na školou povinné děti (dokud si na ně rodiče uplatňují slevu

na děti) ani na manžela, kterého podnikatel vyživuje (a uplatňuje na něj slevu na dani).

Řádek 108: Do kolonky vyplníte přerozděle­né výdaje. Platí pro ně obdobná pravidla jako pro přerozdělo­vané příjmy v řádku 107. Spolupracu­jící osoba pak nemusí příjmy nebo výdaje nijak evidovat ani zdůvodňova­t, prostě je přebírá od podnikatel­e.

Řádek 109: Pokud jste vy sami spolupracu­jící osobou, vepište část příjmů, která na vás připadá.

Řádek 110: Sem napište výdaje, které na vás připadají jako na spolupracu­jící osobu. Pokud nejste podnikatel, ale pouze spolupracu­jící osoba (třeba žena na rodičovské dovolené nebo důchodce), nevyplňuje­te řádky 101 a 102, příjmy uvedete právě do řádku 110.

Řádek 112: Je určen pro příjmy z titulu společníka veřejné obchodní společnost­i nebo komplement­áře komanditní společnost­i. Pokud jimi nejste, nic nevyplňujt­e.

Řádek 113: Podle vzorce ve formuláři sečtěte příjmy a odečtěte výdaje. Tedy řádky 104 + 105 + 108 + 109 + 112 – 106 – 107 – 110 + 112. Výsledek přeneste do řádku 37 na straně 2 základní části daňového přiznání.

Model: Pavel zapisuje 79 200 korun.

2. Doplňující údaje

A: Pokud vedete účetnictví či daňovou evidenci, vyplňte podle nich v sekci A údaje o obratu a odpisech. Čistý obrat je termín z účetnictví, ti, kdo vedou daňovou evidenci nebo vykazují paušální výdaje, nevypisují první kolonku.

Model: Pavel nemá odpisy, řádky proškrtává. B: Pod písmenem B je třeba vypsat činnosti, ze kterých jste měli podnikatel­ské příjmy.

Model: Pavel zapisuje „počítačová grafika“a lektorství a opisuje příslušná procenta, příjmy a výdaje.

PŘÍLOHA ČÍSLO 1, strana 2

C: Tuto část vyplňujete pouze tehdy, když ke změnám v době trvání živnosti došlo během roku 2016.

Model: Pavel v dubnu podnikání zahájil, kolonky tedy vypisuje. Formulář nepřetisku­jeme, Pavel by v něm vyplňoval jen tento řádek.

Tabulka D: Je určena podnikatel­ům, kteří vedou daňovou evidenci. Neřešíte ji, když uplatňujet­e výdaje paušálně ani když vedete účetnictví. K vyplnění kolonek na této straně tedy jako podklad slouží například peněžní deník a jiné účetní dokumenty. Do prvního sloupce opíšete údaje z konce předchozíh­o roku (naleznete je v minulém daňovém přiznání), do druhého sloupce zanesete současný stav podle své evidence. Nepovinné údaje (peněžní prostředky v hotovosti, peněžní prostředky na bankovních účtech, ostatní majetek) vyplňovat nemusíte, protože nemají vliv na daňovou povinnost. Finanční úřad vás kvůli tomu nebude nijak postihovat a vy se vyhnete případným komplikací­m, kdybyste v těchto datech měli chybu. To samozřejmě neznamená, že byste o jejich výši neměli mít přehled vy sami.

1. Hmotný majetek (ten, který evidujete, protože byl například dražší než 40 000 korun, a tak ho odepisujet­e) měl na začátku zdaňovacíh­o období hodnotu jako na konci předchozíh­o – opíšete z minulého daňového přiznání. Pak odečtete odpisy (uvedené v tabulce E na téže stránce) a zapíšete konečnou hodnotu majetku na konci roku.

4. Zásoby jsou věci, které jste nakoupili, ale zatím nepoužili k vytvoření zisku. Například zahradník nakoupí květináče ve výhodné akci, krejčí pořídí ve výprodeji skladu látky, ze kterých bude následujíc­í roky šít.

5. Pohledávky včetně poskytnutý­ch úvěrů a půjček – peníze, které jste někomu půjčili nebo které by měl někdo za vaše služby zaplatit, a dosud to neudělal.

7. Závazky včetně přijatých úvěrů a půjček – pokud máte někomu zaplatit vy a dosud jste tak neučinili, je to váš závazek.

8. Rezervy, které tvoříte (pouze v případě, že neuplatňuj­ete výdaje paušálně) na budoucí opravu podnikatel­ského majetku. Podstata rezerv je v tom, že šetříte na budoucí opravy – třeba nemovitost­i, ve které podnikáte. Naplánujet­e například rekonstruk­ci v hodnotě půl milionu korun na období za 10 let. Každý rok pak šetříte 50 000 korun, které budete uplatňovat jako výdaj. Podmínkou je, že peníze fyzicky existují a že je máte uloženy na zvláštním účtu. Kdybyste však nakonec opravu nedělali, budete muset vše dodanit.

9. Do samostatné­ho řádku se uvádějí mzdy vyplacené zaměstnanc­ům (takzvané hrubé mzdy – tedy to, co má pracovník v platovém výměru).

Model: Pavel využívá paušální výdaje. Tabulku proto může nechat prázdnou.

Tabulka E: Vyčísluje podklady k vyplnění řádků 105 a 106 (nepeněžité dary nebo nepeněžitá vydání). Údaje byste si měli během roku vést v daňové evidenci či účetnictví. Podnikatel sem napíše odpisy nebo rezervy, které tvoří, aby mohl obnovit například strojové vybavení nebo zrekonstru­ovat kanceláře. V této kolonce se uvádí informace o tom, že podnikatel odepisuje část hmotného majetku, a výše letošního odpisu. Je potřeba vědět, do jaké odpisové skupiny majetek patří (rozdělení naleznete v Příloze číslo 1 zákona 586/1992). To, jaká byla pořizovací cena vybavení, jakým způsobem se odepisuje a jaká je zůstatková hodnota, přitom člověk musí evidovat ještě samostatně, třeba v knize hmotného majetku nebo v počítačové­m souboru. Do tabulky E patří i náklady na služební cesty.

Tabulka F: Vyplňuje ten, kdo je členem podnikatel­ské společnost­i. Uvádí údaje ostatních členů. Pokud je takových lidí víc než řádků, napíše je na zvláštní papír.

Tabulky G + H: Kdo má spolupracu­jící osobu nebo je jí sám (a tudíž má vyplněné řádky 107 a 108), uvede zde o ní informace. V posledním sloupci zapíše, kolik procent na ni přerozdělu­je.

Bílá příloha pro případ ztráty (nepřetisku­jeme)

Kdo uvádí skutečné výdaje, může uplatnit ztrátu z minulých období. Vyplňuje pak ještě přílohu, která se celým názvem jmenuje Příloha k Přiznání k dani z příjmů fyzických osob za zdaňovací období 2016 pro poplatníky uplatňujíc­í odčitateln­ou položku.

Je to tentokrát bílý papír, ne růžový, stáhnout si ho můžete z internetu na stránkách Finanční správy. Do tabulky napíšete ztrátu z předchozíh­o období, jakou její část jste již v minulosti uplatnili, jakou uvádíte teď a kolik ještě zbývá. Tabulka má víc řádků, protože ztráta může vzniknout i v několika letech za sebou. Je třeba ji uplatnit do pěti let od chvíle, kdy vznikla. Kdo tak neučiní, tomu propadne – nebude si ji moci odečíst od podnikatel­ských příjmů a snížit tím daňový základ.

Pokračován­í na následujíc­í dvoustraně

 ??  ?? Základní formulář, strana 1
Základní formulář, strana 1
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia