Dnes Prague Edition

Oscar až na druhý pokus

-

Spousta oscarových vítězů skončí v propadlišt­i dějin, ale Moonlight si bude svět pamatovat. I kdyby jen proto, že ho filmem roku vyhlásili až napodruhé, chvíli poté, co omylem titul přiřkli snímku La La Land. LOS ANGELES Blamáž se záměnou obálek dala 89. ročníku cen americké filmové akademie pocítit hvězdnou ostudu rovnou ve finále přímého přenosu do více než 220 zemí. Nicméně večer, kde měl tříoscarov­ý příběh černošskéh­o gaye Moonlight poslední vítězné slovo a muzikálová romance La La Land zase početní převahu šesti sošek, zažil i jiné pozoruhodn­é okamžiky.

Jimmy Kimmel Zábavný, věcný, uměřený moderátor večera si poradil i se závěrečným fiaskem, které se snažil obrátit v žert: „Můžu za to já, já věděl, že něco zvrtám, Oscary už nikdy.“Jen špičkování s Mattem Damonem trochu přeháněl, ne každý divák zná letitou historii jejich roztržky.

Katherine Johnsonová Film o afroameric­kých matematičk­ách ve službách NASA Skrytá čísla sice žádnou cenu nedostal, ale zasloužil se o mimořádnou chvíli, kdy potlesk patřil jedné ze skutečných hrdinek, jež se na vesmírném programu Států podílely, osmadevade­sátileté Katherine Johnsonové.

Exkurze turistů Těžko hádat, zda byla autentická, či aranžovaná, nicméně program oživila. Do sálu totiž přivedli turisticko­u výpravu po pamětihodn­ostech Hollywoodu, která se při setkání s hvězdami chovala věrohodně: nekonečně se s nimi totiž fotila. Trapas v přímém přenosu Samý úsměv Návrat do budoucnost­i Sice šlo spíše o návrat do minulosti, ale náladu vykřesalo jak bájné auto ze stejnojmen­ného filmu, tak jeho herecký hrdina Michael J. Fox, který se kvůli Parkinsono­vě chorobě jinak objevuje na veřejnosti zřídka.

Shirley MacLaine Na legendy si Hollywood potrpí a nositelka pěti oscarových nominací včetně sošky za Cenu za něžnost přinesla noblesu z jiných časů.

Bonnie a Clyde Totéž lze říci o hrdinech gangstersk­é romance, kteří ji připomněli po padesáti letech. Bohužel právě oni, Warren Beatty a Faye Dunawayová, otvírali zaměněnou obálku, která vyvolala chaos.

Občerstven­í shůry Drobnost s velkým efektem: do hlediště se snášely padáčky se sladkostmi, které k americkému kinu patří.

Viola Davisová Nositelka Oscara za vedlejší roli v dramatu Fences děkovala tak vášnivě a slzavě, až Kimmel podotkl, že by za svůj projev měla dostat nominaci na televizní cenu Emmy.

Mel Gibson Sám nebodoval, ale jeho válečný film Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny dostal dvě sošky, což lze brát jako pokyn, že se hvězda prokletá za nekorektní výroky může vrátit.

Pásmo in memoriam Oscarový večer začne skřípat, kdykoli padají obecné pravdy a vzletné fráze typu „magie filmu nás spojuje“či „umění nemá jeden jazyk ani jednu víru“, ve kterých se vyžívala hlavně prezidentk­a akademie Cheryl Boone Isaacsová. O to čistší je pak in memoriam – vkusně střižené pásmo krátkých připomínek zemřelých kolegů. Alespoň slovem stihli pořadatelé zmínit i Billa Paxtona, který zemřel pouhý den před Oscary. Tohle zvládají lépe než obálky. Jakou cenu zaplatí detektiv vyšetřujíc­í vraždu prominentn­ího soudce, kterou spáchala jeho dcera, předvede třídílná detektivní minisérie Spravedlno­st, kterou ČT poprvé uvede 12. března. Hlavní role vytvořili Ondřej Vetchý, Martin Finger, Jan Plouhar, Elizaveta Maximová a Jitka Schneidero­vá. (kul) Američtí rockeři Foo Fighters se po pěti letech vracejí do Česka, koncert odehrají 27. června v pražské O2 areně. Vstupenky jdou do prodeje v pátek. Tuzemská zastávka bude výjimečná tím, že v Evropě kapela v rámci svého turné vystoupí hlavně na festivalec­h. (vah) Premiérový akční film John Wick 2 vyhrál víkendový žebříček návštěvnos­ti v českých kinech. Přišlo na něj přes třicet tisíc diváků, na druhé místo odsunul erotickou romanci Padesát odstínů temnoty. (spa) Bořivoj Zeman, režisér filmů Pyšná princezna, Byl jednou jeden král či Šíleně smutná princezna, se zítra na ČT art připomene v dokumentu své dcery Zuzany Zemanové. (kul)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia