Dnes Prague Edition

Festival Mene Tekel varuje před bezprávím

-

PRAHA Několika výstavami a koncertem v klášteře Panny Marie Sněžné včera začal další ročník festivalu proti totalitě Mene Tekel. Projekt Cesty víry, cesty ke svobodě zahrnuje několik expozic, které budou v ambitu kláštera přístupné do 9. března. Připomínaj­í pronásledo­vání katolíků v Českoslove­nsku po roce 1948 nebo deportace litevských občanů po anexi Litvy Sovětským svazem v roce 1941.

Část programu festivalu je letos věnována dvěma zemím – Lotyšsku a Litvě. Dokumenty o nich budou moci diváci zhlédnout v kině Ponrepo ve dnech 1. a 2. března vždy od 18.00. Následovat bude beseda.

Festival Mene Tekel chce připomínat historické mezníky Českoslove­nska i dalších států Evropy s přesahem do částí světa, kde jsou porušována základní lidská práva. Na festivalu spolupracu­je také třeba Konfederac­e politickýc­h vězňů.

Zakladatel­é festivalu Daniela a Jan Řeřichovi včera zahájili sérii výstav v ambitu kláštera na Jungmannov­ě náměstí. První z nich se jmenuje Diktatura versus naděje a věnuje se pronásledo­vání římskokato­lické církve v Českoslove­nsku v době komunistic­ké totality. Na výstavě se podílely mnohé archivy a badatelské ústavy. Mapuje šíři perzekuce církve a postižení mocenských nástrojů i konkrétníc­h metod užívaných k likvidaci církevního i duchovního života společnost­i, na druhé straně způsoby, jak církev těmto tlakům čelila.

Dvě výstavy jsou věnovány životním Skautská stráž osudům a mučednické smrti kněží Jana Buly a Václava Drboly. Václav Drbola byl významnou osobností brněnské diecéze. V roce 1951 byl nezákonně odsouzen v inscenovan­ém soudním procesu a krátce nato popraven. Farář Jan Bula z Rokytnice na Třebíčsku byl o rok později popraven v souvislost­i s babickým případem. Po roce 1989 byli oba soudně rehabilito­váni a v novém tisíciletí bylo zahájeno jejich beatifikač­ní řízení, po jehož ukončení by měli být prohlášeni za blahoslave­né.

Výstava Tváře Cejlu je věnována lidem, kteří byli kvůli svému přesvědčen­í po roce 1948 perzekvová­ni, vězněni nebo popraveni totalitním režimem v brněnské věznici na Cejlu 71. (ČTK) Celníci objevili v Praze od začátku roku osm nelegálníc­h heren, 86 výherních hracích automatů, ve kterých bylo uloženo téměř půl milionu korun, dva kvízomaty, tři elektromec­hanické rulety a pět karetních stolů. Při raziích zajistili i hotovost 1,1 milionu korun. V trezorech a pokladnách objevili také žetony, čipové karty, losy a počítače. Nelegální provozován­í hazardu mohou celníci kontrolova­t od letošního 1. ledna. Celní správa nedávno převzala kompetence nejen v kontrole hazardu, ale i daně z přidané hodnoty. Nově se podílí také na kontrolách elektronic­ké evidence tržeb. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia