Dnes Prague Edition

Hádky o hlídání galerie

Národní galerie se po sporu s bezpečnost­ní agenturou ABAS znovu otevírá

-

PRAHA Národní galerie se dnes po dramatické­m víkendu vrací do běžného provozu. Nová, dočasně najatá ochranka nahradila stávkující agenturu ABAS IPS Management. Vedení galerie začalo připravova­t výběrové řízení na hlídání svých budov. Spor mezi ní a firmou ABAS však hoří dál.

Ten údajně vzplál mnohem dřív než v pátek, kdy ABAS odstoupil od smlouvy s galerií a v sobotu neposlal své zaměstnanc­e do práce. Kvůli tomu galerie zůstala bez ostrahy a nemohla otevřít. Návštěvník­y by totiž neměl kdo hlídat. Exponáty však byly po celou dobu v bezpečí, ujišťuje ředitel galerie Jiří Fajt i majitel Abasu Ivo Popardowsk­i. To je asi to jediné, na čem se shodnou. Dál už události posledních měsíců vykládá každý jinak.

Fajt tvrdí, že agentura, která všechny výstavní budovy začala hlídat loni v říjnu, už od počátku neplnila své povinnosti a komplikova­la provoz galerie. „Sekuriťáci“údajně místo práce spali, vyvolávali potyčky s návštěvník­y a nechávali je, aby cenné exponáty ničili. Do služby navíc často nepřišli všichni nahlášení zaměstnanc­i, kvůli čemuž musela galerie zůstat opakovaně zavřená, byť v menší míře než o uplynulém víkendu. „Třeba Salmovský palác, ten byl zavřený už několikrát nejen loni, ale i letos,“uvedl Fajt a dodal, že má na všechna pochybení zaměstnanc­ů Abasu důkazy. „Máme kamerové záznamy i podpisy od Abasu, které nám prohřešky potvrzují,“dodal.

Majitel osočené firmy však všechna nařčení odmítá. Chyba je podle něj na straně galerie, která dlouhodobě neplatila za provedené služby. Na fakturách za listopad a prosinec údajně dluží šest milionů korun.

„Národní galerie s námi jednala velmi nestandard­ně, až diskrimina­čně. Pan Fajt nás tam očividně nechtěl. A stejně jako on má údajně na všechno důkazy, my máme své. Všechno jsme schopni prokázat – i nezaplacen­é peníze i to, že se žádné prohřešky nestaly,“tvrdí Popardowsk­i. Říká, že galerii vyzval, aby zaplatila do 13. února. Marně. V sobotu už proto ze zaměstnanc­ů ochranky nepřišel do práce vůbec nikdo.

Fajt popírá, že by galerie firmě dlužila jakékoliv peníze. Vadí mu hlavně způsob, jakým agentura spor vyostřila. „Bez varování nám v pátek večer – asi v 16.40 – napsali, že jednostran­ně odstupují od Nestřežené poklady smlouvy. Kdyby to napsali třeba ve středu večer, dalo by se to ještě ve čtvrtek řešit. Ale to už jde o víkendu těžko. Udělali to záměrně a tak se podle mě seriózní partner nechová,“míní Fajt.

Majitel Abasu však kontruje, že neměl jinou možnost, jak na svou situaci upozornit, a že jednostran­né odstoupení od smlouvy je v ní zakotveno. „Sbírky v galerii jsme ale neohrozili. Ještě i dnes

tady jsme a nabídli jsme střežení objektů. Teď to přebírá nová agentura, která si bere i naše lidi. Ty údajně špatné,“poznamenal Popardowsk­i.

Pře o to, kdo se ke komu choval neseriózně, tak pokračuje. Obě strany se navíc chtějí soudit pro poškození dobré pověsti.

„Od Jiřího Fajta okamžitě požadujeme veřejnou omluvu za lživé informace poškozujíc­í jak dobré jméno naší společnost­i, tak způsobujíc­í naší společnost­i značnou majetkovou újmu. Proti jeho tvrzením se budeme bránit právními kroky,“zní část prohlášení, které společnost včera vydala.

Podle Fajta, který rovněž chystá žalobu, nejde jen o ušlý zisk za víkend,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia