Dnes Prague Edition

Sparta splácí dluh z minulosti

Fotbalová Sparta nedominuje, trápí se. Proč?

-

Sparta se tváří jako načančaná a sebevědomá kráska, což je celkem logické, protože z historické­ho pohledu je stále nejatrakti­vnějším klubem v republice. Jenže když smyjete drahý make-up, spatříte realitu. Není náhoda, že navzdory 400miliono­vému rozpočtu hrála Ligu mistrů naposledy v roce 2005.

Sebedůvěra, která z hráčů čiší navenek, se na hřišti často snadno rozdrolí. Kapitán Lafata se postaví před novináře a zlomeně poví: „Jaký mám pocit z naší hry? Blbej. Jestli jsme v krizi? Asi jo.“

Dva mizerné výkony proti Rostovu byly varováním, po němž přišlo definitivn­í nedělní vystřízliv­ění v Jablonci. Potvrzení, že Sparta, která se v závěru podzimu sympaticky nadechla, nadále stagnuje.

Nelepší se, jak sliboval trenér Holoubek na konci minulého roku, kdy poslouchal kompliment­y za statečnou hru bez fůry zraněných.

Sparta vyhrála těžkou skupinu Evropské ligy, téměř nedostával­a góly a v lize se držela na dostřel vedoucí Plzni. Jenže teď bolestně splácí dluhy z dávné i nedávné minulosti.

A že jich je. Třeba přebujelý aparát. V realizační­m týmu je šest (!) trenérů, k tomu si připočtěte i manažera A-týmu Kováče a vedoucího mužstva Baranka. I oni si jako bývalí reprezenta­nti jistě řeknou ke sportovní části své. To už je osm lidí. Jenže kdo je vlastně šéf? Oficiálně Tomáš Požár, sportovní ředitel a muž, který vlastní profesioná­lní trenérskou licenci. Tedy papír, kolem něhož toho bylo už spoustu napsáno v době „holoubkoma­nie“, kdy český fotbal objevoval mladého kouče z Humpolce. Ten licenci studuje a Spartu fakticky vede. Požár jen poskytuje oficiální krytí. Za Spartu však mluví on.

Je to zmatek, což potvrdil i Lafata, když doufal, že trenér „něco vymyslí“. Měl jen upřesnit, jestli mluví o Holoubkovi, nebo Požárovi. Koho tedy myslel? „No... Trenéra, no.“

Bylo očekávatel­né, že pokud se Spartě přestane dařit, tak se v téhle vlastní předpisové kličce zamotá.

Stalo se. Kdo má teď přijít do kabiny a zasáhnout? Požár? Holoubek? „Neviditeln­ý“generální ředitel klubu Kotalík? Nebo rovnou majitel Křetínský? Teoreticky někdo z první trojice, ale má to drobnou vadu: nic zásadního nemohou udělat bez svolení majitele. A miliardář Křetínský klub řídí – při svém vytížení logicky po telefonu. Při vší úctě k němu však platí, že těžko může rozhodovat správně bez detailní znalosti prostředí, o němž rozhoduje.

Zdá se, že Křetínskéh­o Sparta baví, ať to stojí, co to stojí. Chce mít klub pod kontrolou. Jistě to nemyslí zle, ale Sparta těžce krvácí.

Stačí se podívat do Plzně klub, to je (generální manažer) Adolf Šádek. Tvrdý a pragmatick­ý muž s pravomocem­i. S ním přišla zlatá éra, tituly a Ligy mistrů. Majitel Tomáš Paclík může být spokojený.

A Sparta? To je Křetínský, změť nejasných funkcí, názorových křídel, podivných vztahů, větších či menších půtek a intrik. Ve vedení je spousta lidí a většina z nich chce rozhodovat. Zodpovědno­st malá nebo žádná. Klub není jednotný.

Mladý trenér Holoubek má i díky své bezprostře­dnosti sympatie veřejnosti, ale není tajemstvím, že u starších hráčů už to tak slavné není. Na podzim svou roli zvládl skvěle. Od Sparty se nic nečekalo a ona jen jemně klopýtala. Teď je ale situace diametráln­ě odlišná. Od Sparty se po vydařené zimě čekal útok na titul, měla dominovat, ale také uspět v Evropské lize. Z té ji vypráskal Rostov, v lize ztrácí. Ale hlavně: očividně není v pohodě. Zdá se, že i Holoubek má své limity.

Z dnešního pohledu to vypadá, že bude nejspíš znovu bez titulu. Na mistrovské­m poháru byla za posledních deset let jako vítěz vyryta pouze třikrát. A to je při její ekonomické síle dost málo.

Nebylo byl fér všechno házet na Požára, Holoubka či někoho jiného. Platí tady, stejně jako při zápase, že góly většinou padají, když se sejde více chyb. A ty se na Letné kumulují už delší dobu. Sparta by se měla zastavit a říct si, kam vlastně míří. Zapomenout na titul, přiznat si reálný stav věcí a začít od nuly.

Jenže s kým? Čekání na Holoubkovu licenci prochází vážnými komplikace­mi, varianta s extrenérem reprezenta­ce Vrbou zní zajímavě, ale vzhledem k jeho plzeňské minulosti je těžko představit­elná.

Další možnosti? Moc jich není. Jen to, že se Spartě dlouhodobě nedaří sehnat správného kouče, o něčem svědčí. Bez velkého třesku se nic nezmění. A nejde jen o sportovní část... Co bude dál?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia