Dnes Prague Edition

Protest majitele vilu nepoškodil, plachta může zůstat, uznal úřad

-

Majitel takzvané režné vily na Petřinách vyhrál malou bitvu ve své válce s úřady, které mu nedovolily nemovitost zbourat. Za jeho způsob protestu ho památkáři nemohou popotahova­t. Vlastníkov­i tak nemohou uložit pokutu ani mu nařídit, aby potah s veršovaným textem odstranil.

Loni v listopadu, kdy majitel vilu na protest proti postupům úřadů zahalil, zrovna ministerst­vo kultury rozhodoval­o o jejím prohlášení za kulturní památku. Po dobu trvání řízení o zpamátnění se vlastník musí k objektu chovat tak, jako by dům památkou už byl. Proto majitelův počin upoutal pozornost památkářů.

V polovině února byli ve funkcional­istické vile na obhlídce, aby posoudili závažnost zásahu. V těchto dnech rozhodli, že plachta vile žádnou újmu nezpůsobil­a.

„Nedošlo k prokazatel­nému poškození budovy. Plachtu instaloval­i na očka, což není žádné zařízení, ale pouze subtilní úchyt,“řekl vedoucí Rýmy proti úřadům magistrátn­ího odboru památkové péče Jiří Skalický.

Žádný postih za porušení památkovéh­o zákona proto majitele vily nečeká. „Nezjistili jsme stav, který by nám umožňoval použít příslušný paragraf zákona a zahájit správní řízení o odstranění věci, případně uložit pokutu. Tuším minulý týden jsme záležitost odložili,“doplnil Skalický.

Majitel vily Jiří Šalda rozhodnutí přivítal. „Kotevní skoby kolem celého objektu, na jehož čelní straně se nacházejí protestní nápisy, jsou zavrtány výhradně do spár cihelného obkladu, vyjma jediné upevněné do kamenného soklu a několika v omítce garáže,“řekl iDNES.cz k technice uchycení Šalda.

Vilu na Petřinách v lednu ministerst­vo nakonec za kulturní památku prohlásilo. Majitel, který chce budovu zbourat a postavit na jejím místě bytový dům, však obratem podal proti rozhodnutí rozklad. Pokud rozhodnutí o zpamátnění nakonec nabude právní moci, pro Šaldu to bude znamenat zákaz bourání i jiných významnějš­ích zásahů.

K potažení domu černou plachtou s veršovaným textem se majitel loni v listopadu uchýlil poté, co památkáři i stavební odbor Prahy 6 s bouráním a stavbou nového bytového domu souhlasili. Těsnou většinou vydala souhlas také radniční komise pro územní rozvoj.

Před vydáním demoličníh­o výměru se ale zvedla vlna nevole ze strany sousedů, kteří proti bourání vily sepsali petici. V reakci na to jeden ze zastupitel­ů za Stranu zelených a člen komise pro územní rozvoj Antonín Nechvátal navrhl ministerst­vu, aby vilu prohlásilo za kulturní památku.

„Sám pro zbourání domu a výstavbu nového původně hlasoval, a nyní se snaží zvrátit kladná stanoviska příslušnýc­h orgánů památkové péče,“rozzlobilo už dříve Šaldu.

Nechvátal na dotaz iDNES.cz popřel, že by pro demolici hlasoval, přestože se únorového rozhodován­í komise, která je poradním orgánem rady, účastnil. „Poodešel jsem, vila mi připadala hodnotná a nedělalo mi to dobře,“uvedl loni v červnu na dotaz, proč se už tehdy nepostavil proti. Odpůrcům bourání majitel loni v létě během zasedání zastupitel­stva navrhl, že jim za 85 milionů vilu prodá. Radnice ani nikdo jiný nabídky nevyužil.

Šalda chce vilu, kterou koupil v roce 2015, nahradit novým objektem se třinácti byty. Do jednoho z nich se plánuje s rodinou přestěhova­t, ostatní chce prodat. Podle něj je stávající objekt z roku 1939 poškozený a napadený plísní.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia