Dnes Prague Edition

Praha žaluje úředníky z kauzy Opencard

-

PRAHA Praha zažalovala dva bývalé úředníky magistrátu Ivana Seyčka a Jiřího Chytila kvůli vymáhání škody v kauze Opencard. České televizi to včera sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Od Seyčka, který pracoval jako ředitel odboru informatik­y, chce Praha více než 18 milionů korun, od bývalého šéfa hodnoticí komise Chytila tři miliony korun.

Kromě bývalých úředníků radní souhlasili i s žalobou na bývalého primátora Pavla Béma (ODS).

„Pro podání této žaloby je nutné dopracovat podklady. Z těch bude zřejmá částka, kterou bude Praha vymáhat,“řekl mluvčí Hofman. Právní kroky se mohou týkat i dalších členů tehdejší rady nebo předsedů výborů.

Seyček s Chytilem byli na magistrátu v době vzniku Opencard. Oba už stanuli před soudem a v prosince 2014 je Vrchní soud v Praze pravomocně odsoudil za zvýhodnění firmy Haguess, která Opencard dodávala.

Nejpřísněj­ší trest, 3,5 roku nepodmíněn­ě, si vyslechl Seyček. Chytil dostal podmíněný trest 1,5 roku odnětí svobody.

Karta Opencard, kterou si v uplynulých letech vyzvedl více než milion cestujícíc­h, stála Prahu zhruba 1,7 miliardy korun. Projekt, který byl schválen v éře primátora Béma, byl opakovaně kritizován za to, že je předražený.

Od loňského března začalo město kartu Opencard nahrazovat novou kartou Lítačka. (ČTK)

Pro některé možná jen bezvýznamn­á kauzička kolem litografic­ké dílny na Malé Straně, pro jiné však jde o zřetelný důkaz, jak někteří politici nekompromi­sně postupují, když se nikdo nedívá, ale pokud dopadne na jejich práci světlo a objeví se rozhořčená veřejnost – voliči, rychle otočí. Ale pro pořádek: radní Prahy 1 se začátkem února rozhodli dát výpověď jedné z nejvýznamn­ějších litografic­kých dílen v Evropě. Právo na to mají, ale je otázka, jestli bylo nutné vystěhovat z malých prostor umělecké tiskaře, pod jejichž rukama vznikají už přes osmdesát let významná díla grafiků, jako je Adolf Born, Oldřich Kulhánek nebo Jiří Šalamoun, a svým řemeslem zachovávaj­í jakési nehmotné kulturní dědictví naší země. Tehdy se ale nikdo nenamáhal nájemníky předem informovat, žádné odůvodnění nebylo k dohledání ani v usnesení rady. Až po opakovanýc­h dotazech vyšlo stručné vyjádření, že se chystá rekonstruk­ce, následně zde vznikne sklad dokumentů dopravních agend a radnice trvá na svém. Ale stačil rozruch na sociálních sítích, hrozba petic a dalších forem veřejného odporu a radnice v úterý výpověď narychlo stáhla (opět bez jakéhokoli­v vysvětlení).

Nakonec všichni mohou být spokojeni, protože vedení Prahy 1 zažehnalo skandál rok před komunálním­i volbami a umělci zachránili své úctyhodné živobytí. Zda je však dobrou zprávou pro občany, že politici mění rozhodnutí pod hrozbou ztráty volebních preferencí, nechť každý posoudí sám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia