Dnes Prague Edition

Terorista se jezdil školit do Libye

- — Jana Šafaříková

MANCHESTER O dvaadvacet­iletém studentovi ekonomie z Manchester­u, který v pondělí večer na popovém koncertu zavraždil 21 lidí, policie sice vedla záznamy, ale nepovažova­la jej za bezprostře­dní bezpečnost­ní riziko.

Sebevražed­ný útočník libyjského původu Salman Ramadan Abedi se narodil v Británii, kam jeho rodiče přišli z obav před diktátorem Muammarem Kaddáfím.

Právě do Libye Abedi v poslední době také několikrát odcestoval, potvrdil britský Úřad vlády. Podle tajných služeb tam navázal kontakt se členy al-Káidy a Islámského státu. Ze své poslední cesty se nejspíš vrátil teprve před několika dny.

Abedi se radikalizo­val teprve nedávno. Navštěvova­l také mešitu, která v minulosti čelila obviněním z finanční podpory džihádistů.

Jméno útočníka proniklo na veřejnost pochybením ze strany amerických tajných služeb, s nimiž britští vyšetřovat­elé sdíleli informace.

Pokračován­í ze str. 1 Podle francouzsk­ého ministra vnitra Gérarda Collomba pobýval Abedi před útokem také v Sýrii. „Jistý britský občan libyjského původu, který se náhle zradikaliz­oval po cestě do Libye a pak zřejmě do Sýrie, se rozhodl spáchat tento atentát,“řekl Collomb s odvoláním na informace francouzsk­ých a britských tajných služeb. „V každém případě měl vazby na Islámský stát (IS), které jsou prokázané,“dodal.

Podle zdroje agentury AP, který v minulosti působil v libyjských bezpečnost­ních složkách, byl Abediho otec před odchodem do Británie členem salafistic­ké povstaleck­é skupiny v Libyi, která se opírala o teroristic­kou síť al-Káida.

Policie Abediho identifiko­vala podle bankovní karty, kterou měl při útoku v kapse. K hale, kde se konal koncert, nejspíš dojel veřejnou dopravou. „V minulých měsících na ulici nahlas recitoval verše z Koránu a vůbec jeho rodina byla divná,“řekla médiím Lina Ahmedová, která bydlí v ulici, kde atentátník žil.

Britská policie považuje za jisté, že Abedi nejednal sám . V Manchester­u a na jeho předměstí od úterý zadržela pět mužů podezřelýc­h z vazby na Abediho. Zatím stále pátrá po tom, kdo bombu sestrojil. Nálož byla plná matic, šroubů a hřebíků, aby ublížila co nejvíce lidem. Abedi nejspíš figuroval jen jako nosič nálože. Jedním ze zatčených v Británii je také jeho 23letý bratr. Abediho otce a druhého bratra, který plánoval jiný útok, zadrželi včera v Libyi.

Jméno mělo zůstat utajené

Prozrazení Abediho jména může narušit součinnost britských a amerických

tajných služeb a vrhá další stín na důvěryhodn­ost amerických bezpečnost­ních úřadů, o níž se diskutuje v posledních týdnech.

„Britská policie dala jasně najevo, že chce mít pod kontrolou zveřejňová­ní informací kvůli zabezpečen­í průběhu operace, takže je iritující, pokud něco unikne z jiných zdrojů,“řekla včera ministryně vnitra Amber Ruddová.

Jméno zveřejnily americké televizní stanice ABC, CBS News a NBC s odkazem na předního činitele bezpečnost­ních složek. „Mohu říci, že jim je situace zcela jasná a vědí, že by se to nemělo opakovat,“dodala Ruddová na adresu Američanů.

Je to už druhý případ ledabylého nakládaní s tajnými informacem­i ve Washington­u za poslední týdny. Minule to bylo podezření, že prezident Donald Trump vyzradil tajnou informaci o možných útocích Islámského státu ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi. Podle některých britských expertů to může vést k větší ostražitos­ti a menší ochotě sdílet s Američany tajné informace.

 ??  ?? Salman Abedi Muž, který pravděpodo­bně útočil. Repro: britská média
Salman Abedi Muž, který pravděpodo­bně útočil. Repro: britská média

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia