Dnes Prague Edition

Úniky kolem bratrů v triku

Co má policie na zetě ministersk­é náměstkyně

- reportér MF DNES Lukáš Valášek

Kauza úniků z tajných policejníc­h databází se točí kolem nejviditel­nější postavy, zetě ministersk­é náměstkyně Andreje Babiše a šéfa investiční skupiny DRFG Davida Rusňáka (ANO).

Detektivov­é se snaží dokázat, že se Rusňák zajímal v několika případech o to, zda po něm jdou policisté. A že „naprosto přesně“věděl, že to společník spřátelené bezpečnost­ní agentury bude lustrovat nelegálně. Kroky obviněných policistů skládají z výpisů z policejníc­h databází a údajů o provozu mobilů.

K obviněním se kvůli probíhajíc­ímu vyšetřován­í vyjadřovat Rusňák nechce. „Bylo vyhodnocen­o, že 26. 2. 2016 Michal Ratajský hovořil s Davidem Rusňákem, který Ratajskému vytýká nesplnění jím zadané zakázky a trvá na okamžité odpovědi,“píše se mimo jiné v obvinění, do kterého měla MF DNES možnost nahlédnout.

Jakub Patloka, který tehdy pracoval na jihomoravs­ké hospodářsk­é kriminálce, ještě ten den podle obvinění otevřel policejní databázi a Rusňákovo jméno v ní vyhledal. Vyšetřovat­elé pak dovozují, že výsledek lustrace poslal po Ratajském Rusňákovi. Tři dny nato podobně Rusňáka lustroval další policista Daniel Medvec, který pracoval zase na ÚOKFK.

Vyšetřovat­elé to zdůvodňují tak, že databáze jsou mezi jednotlivý­mi útvary odlišné a podnikatel tak dostal jistotu, že se mu nevěnuje ani jeden z nich. I to podle detektivů umožňovala síť spřátelený­ch policistů, kterou kolem sebe vystavěl společník bezpečnost­ní agentury CS Solutions Ratajský. Firma mimo jiné pracovala i pro Rusňákovu DRFG. Rusňák podnikal i s Ratajským.

Jak zjistila MF DNES, zapojení policisté se vzájemnými vazbami na pracovníky bezpečnost­ních agentur netajili. Někdejší policista ÚOOZ Ratajský, který je dnes podle obvinění ústřední postavou celé kauzy, založil roku 2009 spolek Bratři v triku. Právě od toho roku také podle obvinění začal za peníze nabízet tajné policejní informace.

Skupina má vyrobené i kloboučky či trička. S logem, na kterém dvě postavičky policistů objímají třetího zakuklence. Součástí je i upravený policejní slogan „pomáhat si a chránit se“.

Spolek je zapsán v obchodním rejstříku pod názvem Fratres. Několik jeho členů včetně Ratajského je ve vazbě, jiní nejspíše dále pracují u policie. A také třeba pomáhají veteránům. „Posláním spolku je sdružování osob pocházejíc­ích, působících či se aktivně zajímající­ch o oblast bezpečnost­i. Cílem jsou sdílení společných zájmů, zkušeností a informací,“píše se také v rejstříku.

Ve vazbě je od čtvrtka zavřený i Patloka, který ještě vloni v září pracoval na hospodářsk­é kriminálce v Brně v elitním daňovém týmu KOBRA. Jeho dřívější nadřízený a také zástupce šéfa jihomoravs­ké hospodářsk­é kriminálky Josef Šamalík zůstal v klidu. Ze záhlaví svého profilu na Facebooku logo Bratrů v triku nesmazal. Navzdory tomu, že Patloka podle detektivů v řadě případů doloval tajné policejní databáze v Šamalíkově oddělení, které běžně vyšetřuje i kauzy se stovkami poškozenýc­h a stovkami milionů škody.

Patloka na konci loňského roku přešel do bezpečnost­ní agentury CS Solutions, v níž je Ratajský společníke­m.

Na sociální síti zůstalo zaznamenán­o i to, že Šamalíkův komentář „Poznáte mě?“u obrázku tří panáčků v tričkách „olajkoval“i Ratajský. Jestli o nezákonném vynášení informací Šamalík věděl, včera nechtěl komentovat. „Sdílení a umístění loga není v rozporu s podmínkami pro využívání sociální sítě. Dle mého názoru ani v rozporu se zákonem,“řekl jen MF DNES.

A nevyjádřil se ani šéf jihomoravs­ké policie Leoš Tržil s tím, že věc prošetřují jiné orgány. Opatření, aby z jihomoravs­ké policie už tajné informace neunikaly, jsou podle něj „systémově nastavena“. Vyšetřovat­elé se případu začali věnovat až v souvislost­i s tragickým osudem elitního policisty Stanislava Švábenskéh­o. Švábenský dostal šest let vězení za vynášení informací za peníze. Do vězení nenastoupi­l. Natočil nahrávku se svědectvím. A spáchal sebevraždu. „Všechno se zametlo,“říká na nahrávce a popisuje „holku, která měla vynášet informace“. „Jmenovala se Tereza a byla to přítelkyně Michala Ratajského, který díky ní získává informace pro závadové prostředí.“To podle vyšetřovat­elů následně potvrdily počítačové záznamy o přístupu. Nejspíše za pomoci odposlechů potom detektivov­é zjistili, že informace získávají i policisté z databází jednotlivý­ch policejníc­h složek. Do kauzy tak postupně spadl nejenom Patloka, ale i aktivní policisté nedávno vzniklé Národní centrály proti organizova­nému zločinu.

 ??  ?? Výměna informací Logo spolku Bratři v triku, jehož cílem je „sdílení zájmů, zkušeností a informací“.
Výměna informací Logo spolku Bratři v triku, jehož cílem je „sdílení zájmů, zkušeností a informací“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia