Dnes Prague Edition

Zvrhlí únosci dívky se usvědčili navzájem

- — Marek Osouch

JIHLAVA S tresty osm, deset a dvanáct let odešli od brněnského krajského soudu tři muži, kteří loni v létě unesli ze zastávky v jedné obci na Jihlavsku osmnáctile­tou dívku. „Důkazní situace je naprosto jasná. Obžalovaní se ve výpovědích vzájemně usvědčují a částečně se i přiznali,“uvedl soudce Daniel Plšek.

Vůdčí osobou a strůjcem celého bizarního plánu byl čtyřiapade­sátiletý Josef Dubský, kterého soud nepravomoc­ně odsoudil ke dvanácti letům odnětí svobody ve věznici se zvýšenou ostrahou. „Výše let je na samotné horní hranici trestní sazby,“sdělil soudce.

Jeho stejnojmen­ný syn odcházel od soudu s nižším trestem než jeho otec. „Byl pod jeho vlivem a jen plnil příkazy. I přes svůj nižší intelekt si však byl vědom svých činů, proto je odsouzen k osmi letům odnětí svobody, což je stále v horní hranici trestní sazby,“doplnil soudce.

Jediný, kdo od začátku popírá, že by byl s plánem únosu dívky seznámen, je bratr Josefa Dubského staršího Karel Dubský. Tvrdí, že se o všem dozvěděl až u zastávky, odkud dívku unesli. Soud však jeho verzi odmítl a poslal ho na deset let do věznice se zvýšenou ostrahou.

Jako jediný se také přímo na místě odvolal. Považuje totiž trest za příliš vysoký. Ostatní odsouzení si ponechali lhůtu na odvolání. Je tak jasné, že případem se bude zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Osmnáctile­té dívce, kterou si muži na zastávce vyhlídli, se podařilo sice další den po únosu utéct, ale i během tohoto krátkého času musela čelit několika sexuálním útokům a výhrůžkám smrtí. Dodnes z toho má psychické následky. „Projevila se u ní posttrauma­tická psychická porucha, trpí úzkostmi, depresemi a má strach ze starších mužů,“vyjmenoval soudce. Navíc byla v době únosu několik týdnů těhotná.

Kromě vězení proto soud třem mužům uložil také zaplatit unesené dívce odškodné ve výši půl milionu korun.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia