Dnes Prague Edition

Útok „osamělého vlka“? Kéž by

Po úderech automobily a noži se do rejstříku teroristic­kých útoků v Británii „vrátila“výbušnina

-

MANCHESTER Od července 2005, kdy atentátníc­i zaútočili na veřejnou dopravu v Londýně a zabili přitom přes 50 lidí, Británie nezažila teroristic­ký útok bombou. Do pondělí.

Britští experti se nyní shodují v tom, že to je i proto, že je v čase zvýšené ostražitos­ti podstatně snazší odhalit přípravu takového útoku než třeba teroru s použitím automobilu – jaký se odehrál v březnu v Londýně a už dříve například ve Francii či v Německu. A že bombový útok je jen zřídka schopen jednotlive­c dotáhnout do konce.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová včera uvedla, že pravděpodo­bný sebevražed­ný útočník Salman Abedi nejednal na vlastní pěst. Britská média to považují za hlavní důvod, proč vláda zavedla od úterý nejvyšší stupeň ohrožení terorismem. Později se podobně vyjádřil i šéf manchester­ské policie Ian Hopkins. „Je naprosto jasné, že jde o síť,“prohlásil v souvislost­i s vyšetřován­ím útoku.

Speciálně vytvořený tým zpravodajs­kého serveru BBC, který průběžně sledoval všechny útoky i hrozby od roku 2015 dodnes, shrnul důvody, proč výbušniny od roku 2015 prakticky vymizely ze seznamu prostředků používanýc­h teroristy, do tří bodů: Chvíle dojetí

1. Získání či příprava výbušniny vyžaduje jednání, při němž se zřídkakdy lze obejít bez pomoci.

2. Na útok je nutné se alespoň minimálně připravit a naplánovat ho, což zvyšuje šanci tajných služeb ho odhalit.

3. Dostatečně inteligent­ních jedinců, kteří zvládnou první dva kroky a zároveň jsou dostatečně odhodláni provést krvavý útok, není mezi extremisty zas tolik.

Dominic Casciani, jeden ze členů týmu BBC, k tomu dodal, že většina lidí, které napadne zaútočit výbušninou, de facto není schopná takový útok dotáhnout do konce. Velká část z nich si včas uvědomí, že je příliš obtížný a odhaliteln­ý. Už i to, že si člověk hledá na internetu návod, jak výbušninu snadno vyrobit (a takových příruček například Islámský stát zveřejnil několik), zanechává stopy. Stejně jako nákup určitých druhů hnojiv, které lze k výrobě výbušnin použít. Obchody s těmito produkty už jsou dnes většinou pod kontrolou tajných služeb.

Britský list The Guardian zároveň upozornil, že při přípravě výbušnin je vysoké riziko, že se strůjce bomby odpálí sám doma v kuchyni nebo při transportu nálože na místo určení.

Islamistic­kým radikálům, kteří se k něčemu podobnému chystají, se navíc podle BBC málokdy podaří, aby si dlouhodobě nechali své nenávistné myšlenky jen pro sebe. V drtivé většině na sebe předem upozorní komentáři na internetu či přímo na islamistic­kých sítích. Ty dnes zpravodajs­ké služby sledují obzvlášť pozorně. A běžnou policejní prohlídkou, kterých v posledních letech u podezřelýc­h osob prudce přibylo, lze takové úmysly rychle dokázat – na rozdíl od útoku automobile­m, ke kterému stačí prakticky jen řidičské dovednosti.

Příkladů odhalení možných strůjců teroru v Británii v poslední době přibylo, velkým impulzem k raziím byl březnový útok v Londýně. Mezi odhalenými radikály byli i klasičtí „osamělí vlci“– naposledy byl zadržen mladík, který sháněl návody a suroviny k útoku pomocí podomácku vyrobené bomby. Jedním z jeho zvažovanýc­h cílů byl mimochodem koncert Eltona Johna.

Poslední informace o pondělním masakru však naznačují, že útočník v Manchester­u zdaleka takovým samotářem nebyl. Podle expertů, kteří se dosud k nejnovější­mu atentátu vyjádřili, bylo výbušné zařízení odpálené na koncertě tak důmyslné, že jeho přípravu nemohl Salman Abedi zvládnout sám.

Pokud to tak je, odpovídá to dvěma scénářům přípravy útoku, které zmínila BBC. V tom prvním musel Abedi absolvovat speciální výcvik v zahraničí – v Libyi či v Sýrii.

Druhý scénář je podle BBC ten nejhorší. „Je jím varianta, že se kdesi v Británii skrývá technik, který je schopný takových bomb udělat víc. A o kterém tajné služby zatím nevědí nic.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia