Dnes Prague Edition

Fantazie, šílenství a smrt v rudolfinsk­é Praze

-

Mladý německý doktor filozofie Christian Stern se vydá na sklonku roku 1599 z Řezna do Prahy, aby se etabloval mezi učenci na dvoře císaře Rudolfa, a hned první noc v promrzlém „hlavním městě magie“mu přinese pár děsivých zážitků. Nejprve se patřičně opije v zablešeném hotelu, a když se vydá pokochat hvězdami, narazí ve Zlaté uličce na mrtvolu krásné, bohatě oděné dívky s proříznutý­m hrdlem. Poté je jako podezřelý z vraždy zajat, zmlácen a uvržen do vězení, ze kterého jej naštěstí vysvobodí císařův komoří Lang.

Rudolfinsk­á Praha zlákala už řadu autorů a neodolal jí ani Benjamin Black, což je pseudonym, pod kterým píše své detektivní romány proslulý John Banville. A v knize Zkrotit vlka dává Christiano­vi dost zabrat. Sice mu dopřeje lásku a hlavně hodně sexu v náručí stárnoucí dlouholeté Rudolfovy partnerky Cateriny, ale také mu přichystá řadu trablů. Zpočátku to vypadá nadějně: císaři se zdál sen, v němž mu Kristus pošle ze západu svou hvězdu, a Christiana považuje za její ztělesnění. Jenže po něm chce, aby zjistil, kdo má na svědomí smrt mladé krasavice Magdalény, jež byla císařovou milenkou. To by byl nesnadný úkol i pro zkušenější­ho muže, než je mladý filozof.

Zkrotit vlka je perfektně vystavěný a napsaný román s výtečně vylíčenou atmosférou „Prahy našňořené, zlověstné a pokřivené“. V tyglíku své fantazie Black promísil alchymii, tajemství, city, šílenství i špionáž a především postavy románu. Některé jsou fiktivní jako sám Christian, nejvyšší purkrabí Wenzel nebo něžná němá Serafina, kterou kdysi znásilnil bratr, a aby si nemohla stěžovat, vyřízl jí jazyk. Jiné tehdy skutečně žily. Počínaje samozřejmě výstředním, ale nábožensky tolerantní­m Rudolfem, do něhož občas „vlk zatíná tesáky“, přes Langa, magistra Kelleyho a jeho dceru, později slavnou básnířku, či Caterinu a jejího divokého syna dona Julia. S jejich historický­mi osudy a podobou si ovšem autor pohrál, jak vysvětluje v půvabném dodatku – nepíše kroniku, ale historicko­u fikci. A ta se mu opravdu povedla.

Jen se naskýtá otázka, proč název knihy Prague Nights čili Pražské noci změnilo nakladatel­ství MOBA na Zkrotit vlka. Ten císařův rozhodně zůstal nezkrocen.

Zkrotit vlka Benjamin Black

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia