Dnes Prague Edition

Koncerty střeží policejní hlídky

Útok v Manchester­u ovlivňuje velké kulturní akce. Začalo to při Depeche Mode

-

PRAHA Teroristic­ký útok v Manchester­u, při kterém se sebevražed­ný atentátník odpálil na koncertě americké zpěvačky Ariany Grande, ovlivnil i podobu velkých akcí v Praze.

Včera odehrála pod zpřísněnou ochranou svůj pražský koncert britská skupina Depeche Mode. „Při akcích, na kterých se vyskytuje větší počet lidí, bezpečnost­ní opatření vždy posilujeme. Tentokrát ale vzhledem k událostem opatření navyšujeme o několik desítek policistů,“uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk s tím, že policie nasadila také hlídky se samopaly.

Podobně bude vypadat i dvojkoncer­t německé skupiny Rammstein, která v Edenu zahraje v neděli a v pondělí.

Agentura Live Nation, která koncert pořádá, se k bezpečnost­ním opatřením odmítla vyjadřovat. Podle mluvčího Daňka však budou i v případě nedělního a pondělního koncertu na kontroly u vstupů dohlížet policisté.

„Kontroly jsou čistě v kompetenci pořadatele. Tomu jsme ale dali doporučení, jak by měly kontroly probíhat a že mají být důslednějš­í. Policisté jsou u těch kontrol přítomni, ale jen pro případ nějakého problému,“vysvětlil Daněk s tím, že policie Samopaly před koncertem

zakročí třeba ve chvíli, kdy ostraha vršovické arény nebude při kontrolách dostatečně důsledná. Prohlídku samotného stadionu a jeho okolí zajistí také policejní pyrotechni­k.

O víkendu se uskuteční další ročník hudebního a divadelníh­o festivalu Mezi ploty v areálu bohnické léčebny, kam míří tisíce návštěvník­ů. Jeho pořadatelé však výrazné změny v zabezpečen­í oproti běžnému postupu neplánují. „I na tomto festivalu bude policie zajišťovat bezpečnost­ní opatření,“dodává policejní mluvčí Daněk.

Podle bezpečnost­ního experta Stanislava Kazbundy bývají kontroly u vstupů spolehlivé. Je však potřeba provádět je důkladně, což podle ohlasů některých svědků útoku v Manchester­u zřejmě nezafungov­alo. „Šance odhalit potenciáln­ího útočníka je vždy, závisí to samozřejmě na erudici ochranky,“říká Kazbunda. Podle odborníků je na masových akcích, jako jsou koncerty, důležité zajistit, aby lidé netrávili zbytečně mnoho času ve velkých davech. K tomu má sloužit třeba dostatek východů, aby se netvořily zácpy.

To ostatně řeší i provozovat­elé velkých hal. Například libeňská O2 arena má po celém svém obvodu celkem dvaatřicet vchodů a východů. „Jedním z dalších opatření je kontinuáln­í informován­í veřejnosti všemi kanály včetně sociálních sítí o časech otevírání vchodů. Ty se otevírají zpravidla devadesát minut předem a my povzbuzuje­me návštěvník­y, aby přicházeli co nejdříve, a nevznikaly tak fronty těsně před začátkem,“dodává mluvčí O2 areny Radek Stavěl, podle kterého je libeňská hala jednou z nejlépe zabezpečen­ých arén v Evropě. Například díky bezpečnost­ním rámům.

Kromě koncertů a dalších společensk­ých akcí policie navyšuje počet hlídek i v ulicích. V Česku už od loňského března platí první stupeň ohrožení. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) však zemi bezprostře­dní nebezpečí nehrozí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia