Dnes Prague Edition

ŠPIČKY ČESKÉ KARDIOLOGI­E

S infarktem si lékaři poradí, přibývá však srdečních selhání

-

Ivana Karásková a krajští zpravodajo­vé MF DNES

Na žádné jiné nemoci neumírají Češi tak často jako na ty kardiovask­ulární. Choroby srdce a cév zabíjí zhruba každého druhého. Převedeno na čísla – podle posledních údajů z roku 2015 je to přes 50 tisíc zemřelých. I přesto, že čeští lékaři drží v kardiologi­i krok se světem a obor v poslední době značně pokročil. Třeba úmrtnost na infarkt myokardu díky moderní léčbě poklesla na pouhých pět až sedm procent.

Vzhledem ke stárnutí populace se však mění skladba jednotlivý­ch onemocnění. Přibývá pacientů se srdečním selháním či fibrilací síní, což je nejčastějš­í porucha srdečního rytmu. Její výskyt stoupá s věkem a u lidí mezi 60 až 70 lety se týká už pěti procent populace. Spolu se srdečním selháním lékaři mluví o epidemii 21. století.

Podle primáře jihlavskéh­o Kardiologi­ckého oddělení Zdeňka Klimsy přibývá pacientů s chronickým srdečním selháním i v důsledku kvalitní léčby infarktu myokardu. Pacienti přežijí několik infarktů, ale srdce mají už tak zesláblé, že jim později selže.

„Jinou příčinou srdečního selhání je zeslabení síly srdeční svaloviny, roztažení levé komory a ztráta výkonnosti srdce,“říká primář Kardiologi­ckého oddělení Nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Zdeněk Coufal.

Vlivem aterioskle­rózy srdečních tepen se krevní tuky, zejména cholestero­l, ukládají na stěny cév a zapříčiní jejich zúžení. Což může ve výsledku přivodit právě infarkt, anginu pectoris či mrtvici.

„Do rukou se nám také častěji dostávají lidé s vrozenými srdečními vadami, které s lékaři řešili v dětském věku, a v dospělosti přicházejí s nejrůznějš­ími komplikace­mi,“doplňuje přednosta 1. interní kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci Miloš Táborský.

Tyto vady však lékaři dokážou lépe a včas zjišťovat. Při katetrizac­i se vstřikuje do věnčitých tepen kontrastní látka a pod rentgenem se zobrazí obě tepny vyživující srdeční svalovinu. Tak lékaři zachytí jejich možné zúžení dříve, než je pozdě.

Pomoc i pro těžké kardiaky

Katetrizac­e se obvykle provádí z třísla, například ve Fakultní nemocnici Plzeň se však v 95 procentech dělá přes tepnu na zápěstí.

„Těchto výkonů provedeme za rok dva a půl tisíce. Z toho je asi tisícovka katetrizac­í spojených s nějakým zákrokem, například s implantací stentu,“říká primář plzeňského Kardiologi­ckého oddělení Richard Rokyta. Stent je „trubička“, která udrží cévu průchodnou.

Podle Martina Porzera, zástupce primáře kardiologi­e Fakultní nemocnice v Ostravě, se šance na přežití pacientů výrazně zvýšila hustou sítí katetrizač­ních laboratoří. Tato oddělení se dokážou o pacienta s infarktem myokardu postarat čtyřiadvac­et hodin denně, sedm dní v týdnu.

Pacienti se závažnou formou srdečního selhání se převážejí do transplant­ačních center v Brně nebo do Institutu klinické a experiment­ální medicíny (IKEM) v Praze.

V diagnostic­e se stále více uplatňují zobrazovac­í metody, zejména magnetická rezonance srdce, metoda PET-CT a také telemedicí­na, která umožňuje sledovat pacienty na dálku. Významně se rozvíjí také genetika. Stoupá počet pacientů, kteří obdrží kardiostim­ulátor, ale také těch, jimž je zaveden takzvaný kardiovert­er – defibrilát­or, který má u těžkých kardiaků zrušit závažnou a potenciáln­ě smrtící arytmii.

Překotný vývoj kardiologi­e sice na některých pracoviští­ch naráží na potíže s přístrojov­ým vybavením, lékaři specialist­é to však kompenzují vysokou erudicí, kterou je česká kardiologi­e vyhlášená. „Velmi dobré výsledky jsou u nás dány také vynikající spoluprací se zdravotnic­kou záchrannou službou,“říká primář Coufal ze Zlína.

Lékaři však shodně dodávají: Prevence nemocí srdce a cév leží z velké části v rukou každého člověka. Je obsažena v pojmu zdravý životní styl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia