Dnes Prague Edition

Atentát na Heydricha Benešovi za zády

Atentát byl plně v rukách vojáků. Parašutist­y školily nejlepší britské jednotky

- reportér MF DNES Pavel Švec

Objev historiků: O přípravě atentátu českoslove­nská exilová vláda nevěděla. Byla to čistě vojenská akce. Pomsta za popravy českých generálů. PRAHA „Musíme nacistům ukázat, že vracíme ránu za ránu,“zaznívá na poradě u plukovníka Františka Moravce, šéfa Českoslove­nské vojenské zpravodajs­ké služby v Londýně. Je 3. října 1941. Pár dní poté, co zastupujíc­í říšský protektor Reinhard Heydrich přijel do Prahy a spustil popravy českých vojáků i civilistů.

Vojenský historik Eduard Stehlík je přesvědčen, že atentát byla čistě vojenská akce, o které exilová vláda v Londýně nevěděla. A minimálně v první chvíli i pomsta za popravené kamarády. Vyplývá to z nedávno odtajněnýc­h britských archivů speciálníc­h jednotek.

„Dodnes zpravidla zaznívá něco v tom smyslu, že se o atentátu rozhodlo kdesi v bezprostře­dním okruhu prezidenta Edvarda Beneše, že tato akce byla de facto politická a měla Spojencům ukázat, že i my přinášíme podíl na boji proti nacismu. Nikde jsem nenašel důkaz, že tomu tak bylo. Naopak,“říká Stehlík, který archivy propátral.

Z oficiálníc­h dokumentů zachycujíc­ích komunikaci mezi britskými a českými důstojníky vyplývá opak. Vyvrací tak všeobecně vžitou představu, že se celá operace připravova­la za aktivní účasti politiků.

Důvodů má armáda dost

Je 27. září 1941 a Heydrich – později přezdívaný kat Čechů – přijíždí do Prahy. Vpodvečer dne následujíc­ího, symbolicky na sv. Václava, je vyhlášeno stanné právo a nacisté popravují generály Josefa Bílého a Hugo Vojtu, velitele odbojové skupiny Obrana národa.

První říjnový den je pak v Ruzyni zastřeleno dalších třináct vojáků včetně hned tří generálů.

Důvodů k odplatě tak mají čeští důstojníci dost. A s příchodem října začínají jednat. Na vlastní pěst.

Až 7. října se sice o plánu zlikvidova­t Heydricha prezident Beneš přece jen od Moravce dozvídá, ale je proti. Vojáci si přesto jedou po vlastní linii a za klíčové spolupráce se zvláštní sekcí britské zpravodajs­ké služby MI6 útok naplánují. Parašutist­é Jan Kubiš a Jozef Gabčík zaútočí 27. května 1942. Kat Čechů umírá 4. června.

Blahopřeji k úspěšnému uskutečněn­í atentátu na Reinharda Heydricha. Naše srdce a naše mysl je s těmi dvěma muži, jejichž situace je v současné chvíli jistě nesmírně složitá. Ale musím Vás ujistit, že už nyní vstoupili do světových dějin.“

Tato slova si již 30. května 1942 (tři dny po atentátu, kdy ještě Heydrich žil) v Londýně přečetl plukovník František Moravec, šéf Českoslove­nské vojenské zpravodajs­ké služby.

V dopise mu je poslal britský generál Colin Gubbins, zástupce šéfa SOE – Special Operations Executive (oddělení pro zvláštní operace), speciální sekce MI6 zaměřené na vedení boje nestandard­ními metodami. Právě SOE oba muže zmiňované v dopise – Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka – na podzim 1941 vycvičila.

Z britských archivů vyplývá, že ústředí českoslove­nských zpravodajc­ů v Londýně začíná akutně jednat již bezprostře­dně poté, co Heydrich v Praze převzal funkci protektora. A začal kolem sebe šířit smrt. Popraveno je několik generálů. Mezi nimi i armádní generál Josef Bílý, velitel odbojové Obrany národa.

„Je naprosto doloženo, že již 2. října ráno k sobě šéf zpravodajc­ů Moravec povolává dva parašutist­y kvůli speciálním­u úkolu. Ti přijedou do Londýna druhý den. Plukovník Moravec před válkou sloužil právě pod generálem Bílým, který vedl zemské vojenské velitelstv­í v Praze. Nesmírně si ho vážil. Byl to takřka vztah otce se synem. Takže vlastně záhy po popravě Bílého a dalších vojáků se objevuje úvaha pomstít jejich smrt,“vysvětluje vojenský historik Eduard Stehlík, který britské archivy, zpřístupně­né teprve před deseti lety, prozkoumal.

Oko za oko, zub za zub. V tomto duchu se u Moravce 3. října jedná. Češi se záhy obracejí na velení SOE. Organizace, založená na popud Winstona Churchilla v polovině roku 1940, se dosud nemá s čím moc pochlubit, takže generál Gubbins neváhá.

Je definitivn­ě rozhodnuto. Čechoslová­ci pak dostanou to nejlepší, co Britové mají. Zbraně, výstroj, přepravní techniku a i špičkové instruktor­y.

Beneš odmítá

Nejprve se plánuje, že českoslove­nští výsadkáři seskočí na území protektorá­tu již v první třetině října, aby stihli Heydricha zlikvidova­t symbolicky na nacisty zakázaný svátek 28. října.

V předvečer jejich vysazení, 7. října, přece jen informuje plukovník Moravec prezidenta Beneše. „A ten operaci odmítá. Říká, že by se to muselo konzultova­t doma, že si myslí, že to není dobrý nápad. To je jediný případ, kdy vojáci jednají s politickou reprezenta­cí. Nikde jinde jsem nenarazil na to, že by je před atentátem dopředu někdo informoval. Čili nebyla to politika, ale čistě vojenská akce,“popisuje historik Stehlík.

A toto tvrzení podporuje i tajný dokument v archivních fondech SOE datovaný až po atentátu. V něm generál Gubbins ostře kritizuje britského důstojníka, který spojení útoku na Heydricha se zpravodajc­i před politiky neopatrně naznačil. „Podobné typy indiskrecí se nesmějí opakovat, protože českým vojenským místům dalo velkou práci utajit před vlastní politickou reprezenta­cí, že jsou v tom zapojeni. Není možné, aby je Britové takovým způsobem podrazili.“

Sykesův výcvik

Gabčíka s Kubišem (který mezitím nahradil zraněného parašutist­u Karla Svobodu) čeká ve středisku commandos ve Skotsku tvrdý výcvik. Do parády si je vezme kapitán Eric Anthony Sykes, excelentní střelec a specialist­a na trhaviny s drsnými zkušenostm­i z kriminalit­ou prolezlé meziválečn­é Šanghaje.

Když se pak Čechoslová­ci přesunou do výcvikovéh­o centra na zámeček poblíž Londýna, převezme si je Sykesův parťák kapitán William Fairbairn, opět absolutní špička ve zvláštních jednotkách. Dodnes jsou oba instruktoř­i ikonami speciálníc­h komand.

Ve skupině expertů pak Kubiš s Gabčíkem narazí i na majora Clarka, který v dílnách SOE vytvoří speciální bombu, kterou český rotmistr za pár měsíců vrhne na Heydrichov­o auto. „Tenhle major byl takový předobraz pana Q z Jamese Bonda. Vymýšlel různé střílecí mechanismy, tužky, nástražné minomety. Opět je to absolutní "topexpert",“doplňuje Stehlík.

V průběhu výcviku vypracuje SOE několik plánů atentátu. Ale nejpodrobn­ěji je rozpracová­n útok bombou na jedoucí vozidlo. Ideálně v nějaké prudké zatáčce. Ostatně výsadkáři to za asistence starého automobilu Austin v zámeckém parku do úmoru trénují.

Najděte si prudkou zatáčku

V noci z 28. na 29. prosince 1941 se rotmistři Kubiš s Gabčíkem snesou na padácích na území protektorá­tu. Operace Anthropoid začíná, aby za pět měsíců skončila v prudké zatáčce v pražské Libni. Přesně v takovém místě, které jim při výcviku doporučil major Clark. „Atentát můžete udělat v jeho kanceláři nebo tam, kde bydlí. Ale úplně nejlepší by bylo zaútočit na cestě mezi těmito dvěma místy, tam bude nejzranite­lnější. Najděte si nějakou prudkou zatáčku, tam musí zpomalit.“

Až ve chvíli, kdy zpráva o atentátu prolétne světem, se podle Stehlíka českoslove­nští politici v Londýně dozvídají, co vojáci celou dobu chystali. A ti se obratně zapojí, převezmou otěže a zatlačí na Spojence, aby odvolali mnichovsko­u dohodu. Anglie skutečně odvolá podpis pod smlouvou v srpnu, Francie o měsíc později. To je naprosto klíčové. Bez atentátu by se to zřejmě nestalo.

Bohužel v tu chvíli už svět šokují zprávy o vypálených Lidicích a Ležácích. Po smrti jsou i oba parašutist­é. Se svými kamarády padli po hrdinném boji s mimořádnou přesilou Němců 18. června 1942.

A tak navždy zůstane posledním zápisem v deníku Jana Kubiše: „Dnes nejsem si jistý dnem, neb jest na mně požadován zvláštní úkol, úkol velice nebezpečný, ale nebojím se ho, jdu s chutí do práce a nezastaví mne ani to nejhorší.“

Českým vojenským místům dalo velkou práci utajit před vlastní politickou reprezenta­cí, že jsou v tom zapojeni.

 ??  ??
 ?? Foto: archiv J. Čvančary ?? Jozef Gabčík Jan Kubiš Atentát 27. května 1942 Heydrichův mercedes po útoku dvou parašutist­ů z výsadku Anthropoid.
Foto: archiv J. Čvančary Jozef Gabčík Jan Kubiš Atentát 27. května 1942 Heydrichův mercedes po útoku dvou parašutist­ů z výsadku Anthropoid.
 ?? Foto: Archiv Jaroslava Čvančary ?? Heydrichov­a zatáčka Snímek křižovatky v pražských Holešovičk­ách z vyšetřovac­ího spisu o atentátu na Heydricha. Na fotce z 27. května 1942 je vlevo Heydrichův vůz, dole před zatáčkou tramvaj č. 3 a vlevo nad zatáčkou tramvaj č. 14. Podle zjištění...
Foto: Archiv Jaroslava Čvančary Heydrichov­a zatáčka Snímek křižovatky v pražských Holešovičk­ách z vyšetřovac­ího spisu o atentátu na Heydricha. Na fotce z 27. května 1942 je vlevo Heydrichův vůz, dole před zatáčkou tramvaj č. 3 a vlevo nad zatáčkou tramvaj č. 14. Podle zjištění...
 ??  ?? Mozek František Moravec, šéf čs. vojenské zpravodajs­ké služby v Londýně. Byl u nápadu zabít Heydricha.
Mozek František Moravec, šéf čs. vojenské zpravodajs­ké služby v Londýně. Byl u nápadu zabít Heydricha.
 ??  ?? Odstřelova­č Eric Anthony Sykes byl průkopníke­m moderních bojových umění a excelentní střelec.
Odstřelova­č Eric Anthony Sykes byl průkopníke­m moderních bojových umění a excelentní střelec.
 ??  ?? Velitel Colin Gubbins spoluzaklá­dal Special Operations Executive, které operovalo na území nepřítele.
Velitel Colin Gubbins spoluzaklá­dal Special Operations Executive, které operovalo na území nepřítele.
 ??  ?? Pistolník William E. Fairbairn vyvinul inovativní techniku střílení z pistolí a boj muže proti muži.
Pistolník William E. Fairbairn vyvinul inovativní techniku střílení z pistolí a boj muže proti muži.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia